eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Aleksandar Vucic szerb elnök beszél a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolában elkövetett lövöldözésről tartott sajtótájékoztatóján Belgrádban 2023. május 3-án. A lövöldözést egy hetedikes tanuló követte el, nyolc diák és egy biztonsági őr életét vesztette, hat diák és egy tanárnő megsebesült. A támadót elfogták a rendőrök.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Minden korábbit felülmúló fejlesztéseket jelentettek be a szomszédunkban

Több milliárd eurós, minden korábbit felülmúló befektetéseket és fejlesztéseket jelentett be Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök szombat este a Szerbia 2027 - Ugrás a jövőbe nevű program ismertetésekor.

A program a következő négy évre az életszínvonal növelését, az infrastruktúra jelentős fejlesztését, a mezőgazdaság és a környezetvédelem fokozott támogatását, ugyanakkor az iparosítás és a digitalizáció nagyobb térhódítását is előrevetítette.

„Mindaz, amit eddig elértünk, semmi ahhoz képest, amit a következő négy évre tervezünk”

– húzta alá Aleksandar Vucic, aki 2014-től előbb miniszterelnökként, 2017 óta pedig köztársasági elnökként vezeti a nyugat-balkáni országot.

A televízióban is sugárzott, kétórás beszédében a szerb köztársasági elnök közölte, a program megvalósításához arra van szükség, hogy Szerbia megőrizze a békét ebben a nehéz geopolitikai helyzetben, és továbbra is szem előtt tartsa az ország európai jövőjét.

A konkrét intézkedések között Aleksandar Vucic

  • újabb 487 kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út építését,
  • vasútfejlesztést,
  • iskolák és óvodák építését és felújítását említette. Mint mondta, csak az idei évben 23 óvoda és 67 iskola építését kezdik meg.

Az életszínvonal javítása érdekében növelik a fizetéseket és a nyugdíjakat. A tervek szerint 2027 végére az átlagbér eléri a nettó 1400 eurót (mintegy 536 ezer forint), az átlagnyugdíj pedig a nettó 650 eurót (249 ezer forint), és addig a minimálbérnek is el kell érnie az átlagnyugdíj értékét.

A bruttó hazai össztermék a mostani 33 milliárd euróról (12 640 milliárd forint) 2027-re 92,7 milliárd euróra (35 509 milliárd forint) nő – húzta alá.

A szerb elnök a családtámogatások növeléséről is beszélt, és a termékenységi arányszám növelését tűzte ki célul a népességcsökkenés megállítása érdekében. Mint mondta, 2010-ben ez az arány 1,46 százalék volt, most viszont 1,63 százalék, a cél pedig az, hogy 2027-re 1,75 százalék legyen, vagyis hogy ezer nő 1750 gyereket hozzon a világra. Ennek érdekében a gyermeket vállaló családok támogatását is növelik. Az idei év közepétől kezdve a korábbi 378 ezer dinár (1,24 millió forint) helyett 500 ezer dinárt (1,64 millió forint) kapnak a családok az első gyermekük születésekor, a második gyermek születésekor pedig az eddigi 446 ezer dinár (1,46 millió forint) helyett 600 ezret (1,96 forint). Az elnök kijelentette, hogy a további gyermekek vállalása még jelentősebb támogatásokat von maga után. Aleksandar Vucic nem beszélt számokról, de a kivetített bemutatón 2-3 millió dináros (6,54-9,81 millió forint) összegek szerepeltek a harmadik és a negyedik gyermek esetén.

Emellett Aleksandar Vucic jelezte, hogy a következő négy év során szinte az összes szerbiai szülészetet felújítják.

A fejlesztési tervet az előre hozott parlamenti választások után egy hónappal mutatta be a köztársasági elnök. A voksolást az a Szerb Haladó Párt nyerte meg, amelyet 2012 és 2023 között Aleksandar Vucic vezetett.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×