eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Professional microphone in radio studio
Nyitókép: avdyachenko/Getty Images

Magyarország újabb energetikai összeköttetéseket épít ki – a nap hírei

Tizenegy ponton alaptörvény-ellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság a kastélytörvényt. Álhírnek nevezte az iskolabezárási tervekről szóló állításokat a belügyi államtitkár. Újabb energetikai összeköttetéseket épít ki Magyarország a szomszédos államokkal. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

Tizenegy ponton alaptörvény-ellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság a kastélytörvényt, amelyről a köztársasági elnök kért előzetes normakontrollt, kifogásolva, hogy a kiemelten védett állami vagyon egy részére lényegesen enyhébb szabályozás vonatkozna. Az építési és közlekedési miniszter által jegyzett jogszabály feltételekkel lehetővé tenné az állami tulajdonú kastélyok, kúriák és a hozzájuk tartozó ingóságok magántulajdonba vagy vagyonkezelésbe adását.

Álhírnek nevezte az iskola bezárási tervekről szóló állításokat Rétvári Bence belügyi államtitkár. A HVG kormányzati forrásokra hivatkozva írt arról, hogy a kabinet mintegy 60 iskola bezárására készül az önkormányzati választás után.

A tanárok teljesítményének javulását is várja a pedagógusbérek emelésétől a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arról beszélt: az uniós pénz teszi lehetővé, hogy a 6 éves programot 3 év alatt vigyék véghez. Közölte azt is, hogy a kormány nem enged a gender, a migráció és a háború kérdésében Brüsszelnek, mert ez nem pénzkérdés.

Magyarország az idei soros európai uniós elnöksége alatt a lehető leghatározottabban fel fog lépni az illegális bevándorlással szemben – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Athénban. Szijjártó Péter szerint újabb migrációs útvonalak rajzolódnak ki és fokozódik a nyomás Délkelet-Európában.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az EU-nak lépéseket kell tennie az új iparágak és a versenyképesség megerősítése érdekében. Nagy Márton a davosi Világgazdasági Fórumon arról beszélt: Magyarország célja az, hogy kihasználva kedvező földrajzi adottságait, a keleti és nyugati gazdaságok és technológiák találkozási pontja legyen.

Újabb energetikai összeköttetéseket épít ki Magyarország a szomszédos államokkal - közölte külgazdasági és külügyminiszter Athénban. Szijjártó Péter három fő célt fogalmazott meg: az elektromos áramot nagy mennyiségben, olcsón és környezetbarát módon kell előállítani, ami szerinte csak nukleáris energiával lehetséges.

Megnyílt és ingyenesen használható Magyarország első hidrogén-töltőállomása Budapesten, az Illatos úton. Kísérleti projekt keretében a fővárosi agglomeráció mellett Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Kaposváron, Miskolcon és Zalaegerszegen hidrogén üzemanyagcellás buszokat is időszakosan forgalomba állítanak majd.

Véglegessé vált, hogy január 29-én tárgyal Ungváron a magyar és az ukrán külügyminiszter. Szijjártó Péter Facebook-oldalán számolt be arról, hogy telefonon egyeztetett az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjével az ungvári személyes találkozó előkészítéséről.

A német védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háború más országokra is kiterjedhet. Boris Pistorius arra számít, hogy áprilisra elkészül a javaslat a kötelező katonai szolgálat valamilyen formában történő visszaállítására Németországban.

A balti államok Fehéroroszországgal és Oroszországgal közös határaik megerősítését tervezik. Litvánia, Lettország és Észtország védelmi minisztere elmondta: bunkerek százainak megépítését tervezik az esetleges támadások ellen.

A brit külügyminiszter szerint indokolt lenne a zárolt orosz pénzek egy részének felhasználása az ukrán újjáépítés költségeinek finanszírozásához. David Cameron a davosi Világgazdasági Fórumon úgy fogalmazott: a részleteken még dolgozni kell, de egy nap Oroszországnak jóvátételt kell fizetnie.

Azonnali fegyvernyugvásra és konstruktív párbeszédre szólította fel a harcoló szudáni feleket, az Afrikai Unió, az Európai Unió és az Egyesült Államok. Az ENSZ megerősítette, hogy a harcok miatt 7 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, és 19 millió gyerek nem járhat iskolába.

Észak-Korea víz alatti nukleáris fegyverkísérletet hajtott végre a keleti vizein. A phenjani védelmi minisztérium közleménye szerint a fejlesztés alatt álló, atomfegyver hordozására képes támadó drónokat tesztelték.

Járatokat töröl a tavaszi menetrendjéből a Lufthansa, mert 64 repülőjénél hajtóműproblémák vannak. A járattörlés egyebek között a Frankfurt-Kolozsvár és Frankfurt-Temesvár járatokat érinti március 1-től. Március 31-től pedig belföldi német járatok szűnnek meg.

Megdöntötte korábbi utasforgalmi rekordját a Wizz Air, amely a múlt évben több mint 60,3 millió utast szállított. Ez mintegy 32 százalékos növekedés 2022-höz képest. Magyarországon ez 5,2 millió utast, és 29 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest.

Felújítaná a Római-partot a főváros. A főpolgármester reális esélyt lát arra, hogy az árvízvédelem mellett a természeti értékeket is megőrizzék a területen. Karácsony Gergely elmondta, hogy 30 milliárd forintot költenek a következő években árvízvédelemre.

Szolnokon indul a MOHU konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése, és még az év elején 14 településen, köztük a fővárosban indítják el fokozatosan a programot. A hulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×