eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-Ukrajna Tanács ülése után tartott sajtóértekezleten a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Toms Kalnins

Az ukrán elnök találkozóra hívta a magyar miniszterelnököt - a nap hírei

A szentföldi harcok és a fegyverkezés leállítását, a kétségbeejtő humanitárius helyzet megoldását sürgette karácsonyi beszédében Ferenc pápa. A Duna felső szakaszán elkezdődött az árhullám tetőzése.

Az ukrán elnök meghívta a magyar miniszterelnököt, a két vezető a tervek szerint egy kétoldalú találkozón ül tárgyalóasztalhoz - jelentette be az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője. Ihor Zsovkva az ukrán Interfax hírügynökségnek adott interjúban arról beszélt, hogy a tárgyalások a kétoldalú kapcsolatok széles skáláját érinthetik a gazdaságtól kezdve a nemzeti kisebbségek helyzetéig. Magyar részről egyelőre nem reagáltak a hírre.

A szentföldi harcok és a fegyverkezés leállítását, a kétségbeejtő humanitárius helyzet megoldását sürgette karácsonyi beszédében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a Szent Péter-bazilika erkélyéről szólva felsorolta a világ összes háború dúlta térségét, köztük a "mártír" Ukrajnát, és békét sürgetett mindenütt. A katolikus egyházfő arról beszélt: a háború nem más, mint céltalan utazás, győztesek nélküli vereség, megbocsáthatatlan őrültség. Hozzátette: a háborúk megállításához nemet kell mondani a fegyverekre, mert az emberek kenyeret és nem fegyvert akarnak.

Most érezni át igazán, mennyire nagy kincs a béke - hangsúlyozta a köztársasági elnök a Hír TV-nek adott karácsonyi interjúban. Novák Katalin felidézte: már több mint másfél éve élünk egy pusztító háború szomszédságában. A köztársasági elnök azt kérte, ilyenkor karácsonykor külön is gondoljunk a kárpátaljai magyarokra. Abban bízik hogy a magyarok és az ukránok között is, Kárpátalján, megbékélés alakul ki, mert ez a hosszú távú együttélésük záloga.

A Krisztusban közénk lépő Isten megmutatja a valóság teljességét, a teremtőt együtt a teremtett világgal - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek karácsony éjjelén a budapesti Szent István-bazilikában. A bíboros a székesegyházban emlékeztetett: karácsonykor azt ünnepeljük, hogy Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta érte. Mint fogalmazott: ez az a szeretet, amit hálával kell viszonoznunk, és ami arra kötelez, hogy szeretettel forduljunk egymás felé is.

A karácsony üzenete, hogy Isten családjába tartozhatunk, és ehhez nem kell mást tenni, mint viszonozni az ősbizalmat, amivel Isten megajándékoz bennünket - mondta Balog Zoltán református püspök. A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a fővárosi Szilágyi Dezső téri református templomban tartott karácsonyi istentiszteleten arról beszélt: János evangéliuma szerint a világ kettéválik azokra, akik befogadták Jézust, és azokra, akik nem. Ugyanakkor a püspök szerint aki egyszer beengedte az életébe Jézus Krisztust, az átalakítja, Isten gyermekévé teszi.

Jézusban, egy gyermekben Isten mosolyog a világra - mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsony első napján a Pest vármegyei Hévízgyörkön tartott ünnepi istentiszteleten. Fabiny Tamás úgy fogalmazott: az angyalok nem a császárkori Rómába, és nem is Jeruzsálembe mentek, énekük a betlehemi mezőn harsant fel. Jézus pedig nem a hatalmasságok útját járta, és nem a magasságot, hanem a mélységet kereste. Az elnök-püspök hozzátette: bár a világban felhőkarcolók és paloták épülnek, de Isten a kunyhót választja.

Ukrajna 1,3 milliárd dollár pénzügyi támogatást kapott a Világbanktól támogatások és kölcsönök formájában – jelentette be a Kyiv Independent szerint az ukrán pénzügyminisztérium. A karácsony első napján átvett pénzforrás nagy része, több mint 1 milliárd dollár a Világbank hiteléből származik, amelyet a japán kormány támogat.

A Gázai övezet északi és déli részén, valamint az északi határnál Libanonban harcol az izraeli hadsereg. A Hamász elleni háború 80. napján a hadsereg szóvivője elmondta: a légierő vadászrepülőgépe likvidált több terroristát Hán-Junisz körzetében. A Hamász iszlamista palesztin szervezet Gázai övezeti vezetője szerint viszont fegyvereseik legkevesebb 5 ezer izraeli katonát támadtak meg, egyharmadukat megölték, másik harmadukat súlyosan megsebesítették, harmadik harmadukat pedig tartósan harcképtelenné tették.

Ausztriában 3 embert vett őrizetbe a hírszerzés iszlamista támadások előkészítésének gyanújával – jelentette a Belügyminisztérium. Az őrizetbe vételekre azt követően került sor, hogy a hírszerzés a bécsi és a kölni dóm és egy madridi célpont elleni támadás előkészületeire bukkant.

Szerbiában több ezren tiltakoztak Belgrád belvárosában a december 17-i választások megismétlését követelve, a rendőrség könnygázt vetett be. Legkevesebb 35 tiltakozót előállított a rendőrség, a tömegoszlatásban két rendőr megsérült. Moszkva szerint a Nyugat próbál zavargásokat szítani Szerbiában.

A héten kezdhetik el a sürgős állagmegőrzési munkálatokat a részben leomlott székelyudvarhelyi diákotthon épületénél. A székelyudvarhelyi iskola vezetősége közölte, hogy az egyharmad részben leomlott épületet jelenleg biztonsági okokból, valamint a bűnügyi nyomozás miatt nem lehet megközelíteni.

196 tűzoltói beavatkozásra volt szükség szenteste – ismertette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel elmondta: 22 épület gyulladt ki, 167 alkalommal pedig műszaki mentést kellett végezniük a tűzoltóknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×