eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke Budapesten, a Hold utcai református templomban, ahol hátrányos helyzetű és nevelőszülői hálózatban nevelkedő gyerekeknek adott át ajándékot 2023. december 20-án.
Nyitókép: Lakatos Péter

Jobb lenne, ha több lenne a derűs keresztény - mondta Balog Zoltán

Karácsony üzenete, hogy Isten családjába tartozhatunk, és ehhez nem kell mást tenni, mint viszonozni az ősbizalmat, amivel Isten megajándékoz bennünket - mondta Balog Zoltán református püspök karácsony napján Budapesten.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a Szilágyi Dezső téri református templomban tartott istentiszteleten arról beszélt: János evangéliuma szerint a világ kettéválik karácsonykor is. Azokra, akik befogadták Jézust, és azokra, akik nem, pedig a "saját világába jött".

Ugyanakkor karácsony üzenete az is, hogy van átjárás a két csoport között, "ha egyszer beengeded Jézus Krisztust az életedbe", akkor átalakít, megváltoztat, Isten gyermekévé tesz - tette hozzá.

Kiemelte: karácsony üzenete, hogy "velünk az Isten", nem ellenünk, nem nélkülünk van és nem is általunk van, hanem "mi vagyunk általa azok, akik lehetnénk".

Valójában az első karácsony óta Istent Jézus nélkül csak félreérteni lehet. A világosság nélkül, amit Jézus születése, élete, halála és feltámadása teremtett a világban, Isten legfeljebb egy "lassan belefáradó világrendőr", aki próbál ugyan, de egyre nehezebben tud rendet tartani a világban, vagy egy jóságos öregúr, egy nagypapa, akit néha meglátogatnak az unokák, de egyébként nélküle élik mozgalmas életüket - mondta.

Megjegyezte, aki Jézus Krisztusban szólítja meg Istent, az olyanhoz szól, aki ismeri a születés titkát, a gyermekség örömét, ismeri az elutasítás fájdalmát, a betegség, a bűn terhét, ismeri a teremtett világ szépségét, de ismeri a halál fenyegetését, a döntés súlyát és a megérkezést is Isten akaratába. Jézus nem úgy ismeri az embert, mint akinek van egy információgyűjteménye, leírása róla, hanem mint az "élete társa", aki vele megy az úton.

A karácsonyi evangélium azt kérdezi, "tudsz-e ennek örülni, tudsz-e örülni Istennek?" Most nem engedelmeskedni kell Istennek, nem félni kell tőle vagy okosat gondolni róla, hanem örülni neki - mondta.

Balog Zoltán arról is beszélt, sokkal könnyebb lenne elhinni ezt az üzenetet Isten öröméről, Isten ajándékáról, ha több lenne a "derűs arcú" keresztény, és arra kérte a híveket, tegyenek azért karácsony után is, hogy minél több "örvendező, vonzó életű keresztény ember és család legyen" az országban, a Kárpát-medencében és az egész világon.

Az istentisztelet, amelyen jelen volt Novák Katalin köztársasági elnök is, úrvacsoraosztással zárult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×