eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
okostelefon mobiltelefon telefonálás
Nyitókép: Pixabay

Csúnya átveréssel találták meg a magyarokat, nagyon kell vigyázni

Résen kell lenni, nehogy menthetetlen helyzetbe kerüljünk.

Több olvasónk is beszámolt arról, hogy egy angolul jól - bár egyesek szerint érezhető akcentussal - beszélő hívó azzal jelentkezett náluk, hogy a Windows biztonsági ügyfélszolgálatától telefonálnak, mert feltörték az illető számítógépét.

Aki rákérdezett arra, hogy honnan tudják a számát, honnan van információjuk az incidensről, vagy hogy milyen rendszert is használ a gépén, annál többnyire rögtön bontották a vonalat.

Szakértők számtalanszor figyelmeztettek: ilyen esetekben mindig óvatosnak kell lenni és gyanakodni, hogy valamilyen adathalász támadásra szemeltek ki minket, és csak a gépünk (vagy a bankszámlánk) belépési kódjait próbálják kicsalni belőlünk valamilyen ijesztő, ám hamis ürüggyel (például hogy a gépünket vagy a bankszámlánkat feltörték és illetéktelenek épp kárt okoznak nekünk). De ugyan honnan is tudná egy szoftver fejlesztője, hogy mi történik a mi számítógépünkkel?

Arra pedig végképp ne hagyjuk rábeszélni magunkat, hogy ilyen telefonos kérésekre bármilyen programot telepítsünk a gépünkre.

Hasonló átverések egyébként az utóbbi időben nagy számban történtek, ezek során banki azonosítókat szereztek meg bűnözők.

Az online átverésekről és az internetes - okostelefonos és számítógépes - biztonságunkról egy tanulságos Aréna-beszélgetés is készült a közelmúltban:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×