eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Money, magnifier and many charts.
Nyitókép: tadamichi/Getty Images

Szükséges a fegyelmezett monetáris politika fenntartása – a nap hírei

10,75 százalékra csökkentette az irányadó kamatot a Monetáris Tanács. Kiszáll a Yettelből az állam, az eladásból keletkező bevételt a budapesti repülőtér visszavásárlására fordítják. Január elsejétől már nem lehet hidegélelmiszert vásárolni SZÉP-kártyával a boltokban. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

A vártnak megfelelően újabb 75 bázisponttal 10,75 százalékra csökkentette az irányadó kamatot idei utolsó kamatdöntő ülésén a Monetáris Tanács. A jegybank alelnöke a döntés után arról beszélt, hogy a dinamikus dezinflációs pálya és az ország kockázati megítélésének javulása tette lehetővé az alapkamat további csökkenését. Hangsúlyozta: az infláció csökkentését jövőre is folytatni kell, az árstabilitás elérése érdekében a fegyelmezett monetáris politika fenntartására van szükség.

A Magyar Nemzeti Bank enyhén csökkentette inflációs prognózisát, az idei évre most 17,6-17,7 százalékos pénzromlást vár. Emellett akár 0,6 százalékos gazdasági visszaesést is lehetségesnek tart. A jelentés 2025-re változatlanul 2,5-3,5 százalékos inflációval, de a korábban várt 3,0-4,0 százalékos gazdasági növekedésnél gyorsabb bővüléssel, 3,5-4,5 százalékos GDP-növekedéssel számol 2025-re.

Bulgária visszavonta az orosz földgázszállításra vonatkozó tranzitdíjat megemelő törvényét – ismertette a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a kormányülés szünetében arról számolt be, hogy a bolgár intézkedés súlyos kockázatokat jelentett Észak-Macedónia, Szerbia és Magyarország földgázellátása szempontjából, miután a szállító, az orosz Gazprom vitatta annak jogszerűségét.

Egy évvel meghosszabbította az Európai Unió az energiavészhelyzeti intézkedések érvényességét. Az energiaügyekért felelős miniszterek tanácsán született döntés főbb célja az energiaárak megfékezése és az ellátásbiztonság szavatolása.

Kiszáll a Yettelből az állam, az eladásból keletkező bevételt a budapesti repülőtér visszavásárlásának finanszírozásához fogják felhasználni – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Ugyanakkor azt nem közölték, hogy mennyiért adják el a Yettel Magyarország Zrt. és a Yettel Real Estate Hungary 25 százalékos, valamint a CETIN Hungary Zrt. 20 százalékos tulajdonrészét.

Magyarország Európa-bajnok lett az új autóipari korszak beruházásaiért folyó verseny első, gyártókapacitásokért zajló fázisában – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a jelenlegi beruházások nyomán Magyarországé lesz 2025-től a világ 2. legnagyobb gyártási kapacitása az elektromos akkumulátorok terén.

Mintegy 15-20 ezer külföldi munkavállalót foglalkoztattak a magyar építőipari cégek idén az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége becslése szerint. Az ÉVOSZ kérdőívben mérte fel a külföldi, illetve a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatását.

Január elsejétől már nem lehet hidegélelmiszert vásárolni SZÉP-kártyával a boltokban. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium azt közölte az RTL Híradóval, hogy jövőre újra csak meleg ételre, szállásra és szabadidős foglalkozások finanszírozására lehet majd csak használni a SZÉP-kártyát.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete kiáll a december 24-i boltbezárás és az üzletek vasárnapi zárva tartása mellett – mondta a szervezet elnöke a Kossuth rádióban. Bubenkó Csaba kiemelte: egy felmérés szerint a kezdeményezésnek 70 százalékos a társadalmi támogatottsága.

Több miniszternek közösen kell részletes javaslatot kidolgoznia a kórházban hagyott újszülöttek helyzetének rendezéséről. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a gyermek születésekor az anya kérhetné adatai titkos kezelését. Ha a gyermek 6 hetes koráig az anya nem vonja vissza kérelmét, illetve az apa sem jelentkezik, akkor a gyermek örökbefogadhatóvá válna.

Gyűjtést szervez a székelyudvarhelyi kollégiumomlás áldozatainak az Ökumenikus Segélyszervezet. A szervezet 3 millió forinttal segíti a katasztrófa által érintett diákokat és családjaikat. Közben az Óbudai Egyetem is bejelentette, hogy gyűjtést szervez, és 5 millió forinttal támogatja a kollégiumomlás áldozatait, illetve a helyreállítás költségeinek előteremtését.

Washington nemzetközi missziót hoz létre, hogy biztosítsa a Vörös-tenger hajózási szabadságát, közölte az amerikai védelmi miniszter. Lloyd Austin elmondta: az Egyesült Államok vezette nemzetközi munkacsoport célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a Vörös-tenger déli részén, valamint az Ádeni-öbölben áthaladó hajók ellen.

Az F–16-osok amerikai leszállítása és a kanadai fegyverembargó feloldása elősegítené a svéd NATO-csatlakozás török ratifikálását – jelentette ki a török elnök. Recep Tayyip Erdogan újságíróknak úgy fogalmazott, hogy ezek a kérdések összefüggnek.

A jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem különítenek el pénzt a közmédia finanszírozására - jelentette ki Donald Tusk kormányfő. Bejelentette: a parlamenti többség olyan törvényeket készít majd elő, amelyek visszaállítják a közmédia semlegességét.

Jóváhagyta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank kormányzótanácsa a pénzintézet igazgatósága által az ukrajnai támogatási programokra kért 4 milliárd eurós tőkeemelést. A bank befizetett alaptőkéje így 34 milliárd euróra nő.

Az ausztráliai Sydneyben jelenleg ugyanolyan rossz a levegő minősége, mint Újdelhiben. Az indiaimetropolis a világ szmogtól leginkább sújtott városai közé tartozik. Ausztrália északi részét a bozóttüzek füstje terítette be.

A hetek óta tapasztalható aktivitást követően kitört az izlandi Grindavík melletti vulkán. A hatóságok már korábban evakuálták a város 4 ezer lakosát. A vulkánban lévő repedés hossza körülbelül 3,5 km, másodpercenként 100-200 köbméter láva folyik a felszínre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×