eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A török elnöki sajtóiroda által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) frakciójának ülésén beszél a parlament ankarai üléstermében 2023. október 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda

Erdogan megüzente, mit vár Svédország NATO-tagságának ratifikálásáért

Az F–16-os vadászgépek Ankarának történő amerikai eladásával és a kanadai fegyverembargóval kapcsolatos „pozitív fejlemények” segítenék a török parlamentet abban, hogy ratifikálja Svédország NATO-tagsági kérelmét – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök.

„Pozitív fejleményeket várunk az F–16-osokkal és Kanada ígéretével kapcsolatban, ami segítheti a parlamentünk pozitív hozzáállását Svédország ügyéhez. Ezek itt mind összefüggnek” – mondta újságíróknak a török elnök magyarországi látogatásáról hazatérőben a repülőgépen.

Törökország 2021 októberében kérelmezte, hogy negyven F–16-os vadászgépet és 79 modernizációs készletet vásárolhasson meglévő harci repülőgépeihez. Az amerikai kormány támogatja a 20 milliárd dolláros üzletet, de a törvényhozásban kifogásolják Törökország magatartását az emberi jogok terén, és azt, hogy akadályozza Svédország NATO-ba való belépését.

Kanada beleegyezett abba, hogy újrakezdje a tárgyalásokat Törökországgal a drónalkatrészekre, köztük optikai berendezésekre vonatkozó exporttilalom feloldásáról, miután Erdogan júliusban jelezte, hogy ez esetben Svédország NATO-csatlakozása zöld utat kapna Ankarától.

Erdogan azt is elmondta, hogy a múlt héten Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során megvitatták Svédország NATO-csatlakozásának kérdését is.

„A telefonbeszélgetés során Biden úr azt mondta: Ha Svédország NATO csatlakozási kérelmét elfogadják a török a parlamentben, akkor én is elfogadtatom az F–16 vadászgépek eladását a Kongresszusban”

– közölte a török elnök.

Erdogan szerint a két kérdés egyidejű megoldásának lehetőségét Hakan Fidan török külügyminiszter is felvetette Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott minapi megbeszélésein. „Ha szimultán cselekszünk, sokkal könnyebben keresztülvihetjük (a svéd csatlakozás ügyét) a parlamentben” – idézte saját külügyminiszterének Blinkenhez intézett szavait a török elnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×