eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Arató Gergely, a DK vezérszónoka felszólal az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. december 13-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

„Alighanem Putyin mondta tollba” – megosztott az ellenzék az ukrán tagságról

Az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslat vitájával kezdte munkáját szerdán az Országgyűlés. Az előterjesztő után a miniszterelnök ismertette a kormány álláspontját, majd a vezérszónoki felszólalások következtek.

Ukrajna felvétele politikai, pénzügyi és intézményi kockázatokkal járna, hiszen a háborúban álló ország még egyetlen feltételt sem teljesített – mondta a Fidesz vezérszónoka Zsigmond Barna Pál.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió a saját hitelességét ássa alá.

„Objektív teljesítményen alapuló mércével kell mérni a csatlakozó jelölt tagállamok esetében.

Most van egy tagállam, akinek gyorsítópályát akarnak biztosítani, most van egy tagállam, akinek csökkenteni szeretnék a feltételeit. Most van egy tagállam, akit ki szeretnének emelni a többi közül, hogy hamarabb és kedvezményesebb módon, kevesebb feltétel teljesülése esetén legyen az Európai Unió teljes jogú tagja” – fogalmazott.

A DK vezérszónoka, Arató Gergely szerint a határozati javaslat „egy hazug propagandatermék, amit alighanem Putyin mondott tollba”.

„A Fidesz úgy tesz, mintha az ukrán csatlakozás akár már holnap megtörténhetne. Teljesen nyilvánvaló, hogy erről szó sincs, ez hazugság.

Mindenki tudja, hogy Ukrajnát még hosszú évek és ezernyi feltétel teljesítése választja el az EU-tagságtól. Az EU-csatlakozás hosszú folyamat, Törökország például évtizedek óta tagjelölt, de a tagsági feltételek nem teljesítése miatt még láthatáron sincsen az európai uniós taggá válása” – mondta.

A szocialista Harangozó Tamás és a Párbeszéd képviseletében felszólaló Szabó Tímea politikai cirkusznak és bohózatnak minősítette a vitát, hiszen „Ukrajna úgysem lehet uniós tagállam mindaddig, amíg nem teljesíti a feltételeket”. A Momentum vezérszónoka, Gelencsér Ferenc szerint az ukrán csatlakozási tárgyalások megvétózásával a magyar kormány a kárpátaljai magyarság érdekei ellen cselekszik.

A Jobbik viszont a kormánypártokhoz hasonlóan nem tartja időszerűnek az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését, főleg az országban dúló háború és korrupció, illetve a magyar mezőgazdaság érdekvédelme miatt – mondta Brenner Koloman, a párt vezérszónoka.

A Mi Hazánk álláspontját ismertető Toroczkai László is azt mondta, hogy Ukrajna semmilyen szempontból nem alkalmas az uniós tagságra. Az LMP-s Ungár Péter arról beszélt, hogy az orosz befolyás ellenszere az, ha minél több déli és keleti ország lép be az Európai Unióba, de az szerinte is kétségtelen tény, hogy Ukrajna esetében a háborús státusz különlegessé teszi a helyzetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×