eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Shield Icon Cyber Security, Digital Data Network Protection, Future Technology Digital Data Network Connection, Backup and Storage Big Data Abstract Background Concept.
Nyitókép: KanawatTH/Getty Images

Kibervédelem az ünnepek alatt is (x)

Az ünnepi időszak a megszokottnál is vonzóbb célponttá teszi a kiberbűnözők számára a karácsonyi akciókat kutató, vagy éppen a tökéletes ajándék beszerzése érdekében a sokadik webáruház kínálatát is alaposan átböngésző vásárlókat. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a karácsony előtti hajtásban mi is fokozottan odafigyeljünk a potenciális veszélyforrásokra.

Az e-közösség rohamos növekedése és a technológiai fejlődés új lehetőségeket teremt a vásárlások terén, ugyanakkor megnöveli az internetes veszélyeket is. Az ünnepek időszaka különösen érzékeny lehet az ilyen jellegű támadásokat tekintve, ezért elengedhetetlen, hogy mindannyian tisztában legyünk a digitális védelem fontosságával. Előfordulhat, hogy nem kapjuk meg a rendelt termékünket, vagy hamisítványt vásárolunk. Emellett személyes adataink, mint a bankkártyaadatok vagy az internetbanki bejelentkezési információk, szintén veszélybe kerülhetnek.

Az ünnepi vásárlás előtt

Az ünnepek idején az online vásárlások számának növekedésével párhuzamosan nő a kiberbűnözők aktivitása is. Ezért érdemes még az ünnepi időszak előtt időt szánni rendszerünk és szoftvereink frissítésére. Az operációs rendszer és alkalmazásaink naprakészen tartása nem csupán a funkcionalitást javítja, de a biztonságunkat is növeli, hiszen a frissítések gyakran tartalmaznak javításokat a potenciális biztonsági résekre. Az online fiókjaink védelmének érdekében alkalmazzuk a kétlépcsős hitelesítést. Ez az egyszerű, de hatékony módszer megnehezíti a hackerek dolgát, mivel a bejelentkezéshez két különböző lépés szükséges. A közösségimédia-fiókoktól az e-mailekig, mindenhol hasznos lehet ez a biztonsági intézkedés.

A VPN használata további kiegészítő védelmet nyújthat az online vásárlások során. Ez a technológia titkosítja az internetes kapcsolatokat, megnehezítve a kiberbűnözők számára az érzékeny adatainkhoz való hozzáférést. A kiberbiztonsági szoftverek, például vírusirtó programok és tűzfalak alkalmazása szintén elengedhetetlen az online biztonság megőrzéséhez.

Vigyázzunk a digitális pénztárcánkra!

Bizonyosodjunk meg róla, hogy csak megbízható fizetési módszereket használunk, és mindig ellenőrizzük az internetes áruházak hitelességét, emellett minden esetben tartsuk távol magunkat a kétes eredetű linkektől! Jellemző az is, hogy a kiberbűnözők pénzügyi trükköket alkalmaznak, például irreálisan alacsony árakat ígérnek a vásárlóknak. Az árcsalások mögött olykor hamis webáruházak vagy nem megbízható eladók állhatnak, akik az ünnepek környékén kihasználják a vásárlási lázat. Ezekben az esetekben érdemes óvatosnak lenni, lehetőség szerint az utánvétes fizetést választva.

Személyazonosító okmányaink (útlevél, személyi igazolvány stb.) megfelelő védelme is kulcsfontosságú, amellyel minimalizálhatjuk az olyan súlyos csalások kockázatát, mint a jogosulatlan hitel- vagy készpénzfelvétel.

Mit tehetünk áldozatként?

Amennyiben már megosztottuk adatainkat, vagy csalás áldozataivá váltunk, fontos, hogy azonnal lépjünk kapcsolatba az érintett pénzintézettel, és kezdeményezzük az érintett adatok tiltását. Mindig jelentsük be a jogosulatlan tranzakciókat, és egyeztessünk a bankkal a károk rendezéséről.

A többek között a Magyar Nemzeti Bank társalapításával létrejött Kiberpajzs az ünnepi időszakban is hatékony segítséget kínál a kibertámadások megelőzésében. Célja az emberek tájékoztatása és védelme a különböző online csalásokkal és veszélyekkel szemben. A Kiberpajzs weboldalán részletes információkat találhatunk a különböző csalástípusokról, valamint hasznos tanácsokkal is ellátnak a megfelelő védekezés érdekében.

(x)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×