eur:
389.43
usd:
358.82
bux:
66312.12
2024. február 26. hétfő Géza
Nyitókép: YouTube/Nobel Prize

Átvette a Nobel-díjat Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus - a nap hírei

Ma és holnap is tart a Volánbusznál a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés.

Átvette a Nobel-díjat Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus. A tudományos élet legrangosabb nemzetközi kitüntetését a díjazottaknak XVI. Károly Gusztáv svéd király adta át a stockholmi hangversenyteremben rendezett díszes ceremónián. Karikó Katalin az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat. Krausz Ferenc fizikus két francia tudóssal megosztva, az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló kísérleti módszereiért vehette át a fizikai Nobel-díjat.

Nem okozott jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés első napja - közölte a Volánbusz Zrt. A közlekedési társaság közleménye szerint délután 16 órakor összesített adatai szerint a munkabeszüntetésben résztvevő autóbusz-vezetők száma nem érte el a hétszázat. A szakszervezet ugyanakkor eredményesnek ítélte a sztrájkot, mint fogalmaztak, nem is volt céljuk káosz okozása. Hétfőn a sztrájk erőteljesebben jelenhet meg, de a szakszervezet garantálja, hogy a járatok 55 százaléka biztosan közlekedik majd.

Számos vonalon változott a MÁV-START, a Volánbusz és a MÁV-HÉV menetrendje. A MÁV -csoport közlése szerint ez számos vonalon érinti a vasúti és a helyközi autóbuszos közlekedést, továbbá a HÉV-eket a H7-es, H8-as és H9-es vonalakon. Lesznek vonalak, ahol sűrűbben járnak a vonatok, de olyan is, ahol nő a menetidő. Bővül azoknak a vasútvonalaknak a száma is, ahol feltételes megállási rend lép életbe. A Volánbusz is számos menetrendi korrekciót vezetett be országszerte, elsősorban a munkába és iskolába járás lehetőségeinek javítása, a vasúti és autóbuszos kiszolgálás összehangolása érdekében.

Egyetlen magyar szereplőként a Budapesti Corvinus Egyetem is bekerült Európa legjobb üzleti iskolái közé a Financial Times összesítése alapján. A felsőoktatási intézmény közlése szerint a 90 szereplős rangsoron a 89. helyet szerezte meg a Corvinus. A lista méri a szakmai előmenetelt, a fizetés nagyságát, az oktatók és hallgatók sokszínűségét nemek és állampolgárság szerint, valamint a klímaváltozással kapcsolatos edukáció mértékét.

A nemzetközi baloldali erők elleni küzdelemről tárgyalt a magyar kormányfő az új argentin elnökkel. Orbán Viktor miniszterelnök Javier Milei beiktatási ünnepségére érkezett Buenos Airesbe. Orbán Viktor magyarországi hivatalos látogatásra hívta meg az új államfőt.

A román vezetők üdvözlik, hogy rugalmasabbá vált az osztrák álláspont a schengeni csatlakozás ügyében. Bécs a legutóbbi közlések szerint hajlandónak mutatkozik hozzájárulni ahhoz, hogy Románia és Bulgária a légi közlekedésben csatlakozzon a belső határellenőrzés nélküli térséghez. Gerhard Karner osztrák szövetségi belügyminiszter ugyanakkor csak akkor támogatná a belépést az úgynevezett Air Schengenbe, ha a közúti és a vasúti határátkelőkön szigorítanák a határellenőrzést Bulgária és Románia, valamint Románia és Magyarország között.

Üzembe helyezték a Szerbia és Bulgária közötti gázinterkonnektort. Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök azt mondta: a gázrendszerek összekötésével Szerbia az Oroszországtól való energiafüggőségét is csökkentheti. Az eseményen Ilham Alijev azeri államfő és Rumen Radev bolgár elnök is részt vett. Az interkonnektorral a nyugat-bulgáriai Novi Iszkar és a dél-szerbiai NIS közötti gázvezeték vált üzemképessé, amelyen keresztül azeri gáz érkezhet Szerbiába. A 109 kilométer hosszú szerbiai gázvezeték kiépítése egy évet vett igénybe, és évente 1,8 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas.

Átfogó élelmezési és klímavédelmi akciótervet mutatott be az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete az éghajlatváltozási csúcstalálkozóján Dubajban. A célok között szerepel, hogy 2025-ig 150 millióval csökkentsék az éhező emberek számát, és 2030-ig megállítsák mindenütt az erdőírtást és az illegális halászatot. A célok között szerepel még az kidobott, de még felhasználható élelmiszerek mennyiségének 50 százalékos csökkentése. A mezőgazdaságban pedig az üvegházhatást okozó metánmennyiség 2020-as szintjéhez viszonyított 25 százalékos csökkenés szerepel 2030-as célként.

A dél-gázai Hán Júnisz nagy részének elhagyására szólította fel a lakosságot az izraeli hadsereg. Az Euronews szerint az izraeli haderő által közzétett térképen öt blokkot jelöltek meg, ahonnan evakuálni kell az embereket. Az izraeli hadsereg szerint Hán Júnisz a Hamász fő erődítménye, ezért házról házra próbálják kiiktatni a terrorszervezet fegyvereseit. Az izraeli hadsereg most először nyilvánosságra hozta a megsebesült katonák számát is: e szerint 425 izraeli katona esett el a Hamász elleni háború kitörése óta.

Tűzszünetet sürget a Gázai övezetben kialakult katasztrofális humanitárius helyzet miatt az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, az ENSZ-főtitkár, valamint a dohai fórum résztvevői. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a WHO főigazgatója elmondta: a szervezet vizsgálja az Afganisztán, Marokkó, Katar és Jemen által javasolt indítványt arról, hogy felmentő egészségügyi személyzet és ellátmány szabad beutazását lehessen biztosítani a térségben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
Kilőtték az első ukrán Abrams harckocsit, új verzió jelent meg Navalnij haláláról – Háborús híreink hétfőn

Kilőtték az első ukrán Abrams harckocsit, új verzió jelent meg Navalnij haláláról – Háborús híreink hétfőn

Az ukrán fegyveres erők egyik szóvivője bejelentette, feladták a Donyeck megyei Lasztocskine falut. Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy bevették a települést. Marija Pevcsik, Alekszej Navalnij munkatársa egy YouTube-on megjelent videóban azt állította, Vlagyimir Putyin parancsára ölték meg az orosz ellenzéki vezetőt, éppen azelőtt, hogy egy fogolycsere keretében kiadták volna az Egyesült Államoknak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×