eur:
389.83
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: olvasói fotó
Nyitókép: olvasói fotó

Elszabadult a tél Magyarországon – megjöttek az első fotók

A meteorológiai térképek alapján egész Közép-Magyarországon esik a hó. Sőt, keleten is, Debrecen környékén is.

Észak-Dunántúlon a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat - jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A fővárosban egész este esett a hó, csütörtök reggel pedig egy meghatározhatatlan halmazállapotú csapadék hullik. Nem hó, nem dara, nem eső, de nagyon csúszik.

Az Útinform csütörtök reggel azt írja: a Dunántúl keleti felén, a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon tegnap délután óta folyamatosan esik a hó, havaseső, a legkeletibb megyékben az eső. A Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Bács-Kiskun vármegye egyes területein a frissen hullott hó vastagsága meghaladta a 10-15 cm-t, néhol elérte a 20 cm-t, de a Duna-Tisza közén, Pest és Nógrád vármegyében, a Mátrában és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye északi részein is 5-10 cm friss hó hullott.

Riasztották a tűzoltókat

Szerdán százhatvanöt, csütörtök hajnalig pedig további több mint száz ilyen esethez riasztották az egységeket, amelyeknek a leggyakrabban kidőlt fákat, letört ágakat kellett eltávolítaniuk – írja a katasztrófavédelem.

Ilyen beavatkozásokra volt szükség például Tokodaltáró és Dorog között a 10-es, Bakonyszentkirály és Veszprémvarsány térségében a 82-es, Mánfánál a 66-os és Hőgyésznél a 65-ös főúton. Az 1-es főúton Biatorbágy közelében, Nagykovácsiban a Nagykovácsi úton a hó és a jég súlya alatt több fa is veszélyesen belógott az úttest fölé. A Verőce és Magyarkút közötti úton, Somogy vármegyében, Kapoly és Lengyeltóti térségében.

Budapest, 2023. december 7.
Havazás Budapest belvárosában 2023. december 7-én.
MTI/Balogh Zoltán
Havazás Budapest belvárosában 2023. december 7-én. MTI/Balogh Zoltán

A fővárosban elsősorban a budai kerületekben, valamint a káposztásmegyeri Farkaserdő utcában a közúti, a Sárbogárdhoz tartozó Rétszilason pedig a vasúti forgalmat akadályozták kidőlt fák. Ugyancsak Budapesten, a XIV. kerületi Szikszó parkban egy mintegy tizenöt méter magas fa kifordult a földből és egy társasház oldalának dőlt, a IV. kerületi Galopp utcában parkoló gépkocsira borult egy fa, Budafokon a Plébánia utcában pedig egy távközlési oszlop dőlt az úttestre.

Többször kellett az úton keresztbe fordult, árokba csúszott és felborult járműveknél is segíteniük a tűzoltóknak. Szerdán este például a 81-es főúton Mórnál, a 13-a főúton pedig Csépnél tűzoltódaruval mentettek ki az árokból egy-egy nyerges vontatót. Hajnalban Sárbogárdon, a Köztársaság úton lecsúszott az úttestről egy autóbusz hátulja, Szabadszállásnál, az 5214-es úton pedig egy kisteherautó sodródott árokba.

A Magyar Közútnál pedig nagyon vicces volt valaki.

Az idokep.hu-n az látható, hogy szinte az egész országban esik a hó.

fotó: Időkép-térkép
fotó: Időkép-térkép

Az előrejelzés szerint napközben általában borult lesz az ég, de a Dunántúl nyugati részén tovább szakadozik, csökken a felhőzet, így arrafelé egyes helyeken kisüthet a nap.

Budapesten várhatóan egész nap borult marad az ég, és folytatódik a havazás, de fokozatosan gyengül az intenzitása, végül estére teljesen meg is szűnhet. Napközben megélénkülhet az északnyugati szél.

A hőmérséklet az időszak során 0 fok körül alakul.

Holnap sem lesz jobb idő. Nagyrészt erősen felhős vagy borult, több helyen párás, ködös időre számíthatunk. Szakadozottabb felhőzet inkább csak a nyugati és az északkeleti országrészben lehet. Legfeljebb hószállingózás, szitálás fordul elő itt-ott. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak a Fertő térségében élénkülhet meg a délkeleti szél. A maximum hőmérséklet -1 és +5 fok között várható – írja a met.hu.

Facebook-oldalunkra küldjön havas fotókat!

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×