eur:
391.04
usd:
366.09
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Behavazott utca Tatán 2023. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Most jön csak a neheze – figyelmeztet a katasztrófavédelem

Legalább tucatnyi Pest vármegyei településen továbbra sincs áram, sok felé pedig nehezen járhatók az utak a havazás miatt. A legfrissebb hírekről Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője tájékoztatott.

Hajnal óta folyamatosan érkeznek a bejelentések a katasztrófavédelemhez a havazás miatt. Kora délutánig országszerte 350 tűzoltói beavatkozásra volt szükség; 80 százalékban a hó súlya miatt letört faágak és kidőlt fák miatt hívják a tűzoltókat, 20 százalékban árokba csúszott, elakadt járművek műszaki mentését kell elvégezniük – közölte az InfoRádióban Mukics Dániel tűzoltó alezredes.

A legtöbb beavatkozásra a fővárosban és Pest vármegyében van szükség, de szép számban érkeznek bejelentések Komárom-Esztergom, Nógrád és Fejér vármegyéből is, elzárt település azonban továbbra sincs. Ugyanakkor – folytatta az OKF munkatársa – még mindig előfordulnak áramkimaradások, mert a letörő ágak, kidőlő fák néhol elszakítják az elektromos vezetékeket.

Több ezer fogyasztónál nincs átmenetileg áramellátás,

noha a tűzoltók folyamatosan tisztítják meg a sérült vezetékek környezetét, hogy a szolgáltató hozzáférjen és helyre tudja állítani az áramellátást.

A legfontosabb tanács ilyenkor, hogy nyári gumival senki ne induljon útnak – emelte ki a szóvivő, arra kérve az autósokat, hogy folyamatosan tájékozódjanak az útviszonyokról az utinform.hu, a meteorológiai helyzetről pedig a met.hu oldalon.

„És javasolom, hogy töltsék le a katasztrófavédelem ingyenes VÉSZ alkalmazását, ahol a legfrissebb infókról adunk tájékoztatást” – fogalmazott. Mukics Dánel azt mondta, hogy készüljünk úgy az autónkkal, hogy biztosan el fogunk akadni, így ha megtörténik a baj, akkor az nem fog meglepetésként érni bennünket. További tanácsa szerint a tank legyen feltöltve, ahogy a mobiltelefon is, a kocsiban pedig legyen egy palack víz, némi harapnivaló, illetve tegyünk be esetleg egy takarót. Ha bajbajutott autóst, gyalogost, de akár állatot látunk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot – húzta alá.

Ami az utak állapotát illeti, a szóvivő elmondta, hogy Komárom-Esztergom vármegyében két négy számjegyű utat is le kellett zárni a havazás miatt, ennek ellenére a legtöbb út járható, van, ahol viszont csak fél pályán, mert a kidőlt fák akadályokat okoznak. De folyamatosan dolgoznak ezeknek a felszámolásán. Mint arra felhívta a figyelmet, az elkövetkező napokban a csütörtökihez hasonló időjárásra lehet számítani, illetve azáltal, hogy havat felváltja az eső,

latyakosak, tehát még csúszósabbak lesznek az utak, így az autósok fokozott figyelmére lesz szükség, hogy mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően, illetve előzékenyen vezessenek.

Azok számára, akinek az otthonában nincs áram, az OKF munkatársa azt javasolja, bármennyire is csábító a közösségi média böngészése, ne merítsék le feleslegesen az egyetlen működő mobiltelefonjukat, mert lehet, hogy később szükségük lesz rá, hiszen nem tudni, mikor áll helyre az áramellátás.

„Ha nagyon elhúzódik az áramszünet, és hosszú időn keresztül nincsen fűtés, kihűlnek az otthonok, akkor hívjuk a 112-es segélyhívó számot. (…) De ehhez fontos, hogy legyen nálunk egy olyan feltöltött mobiltelefon, amivel segítséget tudunk kérni” – fogalmazott.

Végül arról is beszélt, hogy az év minden napján,

a nap minden órájában 2010 tűzoltó van szolgálatban, 500 technikai eszközzel.

Amennyien szükséges, ezt a létszámot meg tudják növelni, de erre eddig nem volt igény. Jelenleg közel száz helyszínen dolgoznak, többnyire kidőlt fák miatt kell beavatkozniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×