eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Bed in hallway. The concept of working stressful environment
Nyitókép: sudok1/Getty Images

Magyarország jóval kevesebbet költ egészségügyre, mint más EU-s tagállamok

Hazánk is hátrébb csúszott tavaly a 24 országból álló mezőnyben az Eurostat jelentése szerint, bár az egész Európai Unióra jellemző volt, hogy csökkentek a GDP-arányos egészségügyi kiadások.

Uniós szinten a betegbiztosítási és egészségügyi kiadások a GDP százalékában mérve 8,1 százalékot tettek ki tavaly, ami 0,4 százalékpontos csökkenést jelent 2021-hez képest - írja az Euronews az Eurostat kutatása alapján. A mutató csak Szlovéniában és Luxemburgban emelkedett, míg Cipruson változatlan maradt, minden más uniós tagállamban csökkent az Eurostat előzetes, becsült adatai alapján.

A kiadások legnagyobb mértékű csökkenését Bulgáriában (-1,1 százalékpont) regisztrálták, ezt követi Magyarország (-0,9 százalékpont), Litvánia és Írország (mindkettő -0,8 százalékpont).

A GDP-arányos egészségügyi kiadásokat vizsgálva az élen Franciaország áll 10 százalékkal, őket követi Németország 9,7 százalékkal, a bronzérmes pedig Szlovénia 8,6 százalékkal. Szintén magas még Ausztriában (8,5 százalék) és Belgiumban (7,8 százalék). Ezzel szemben Bulgáriában (4,2 százalék), Írországban (4,6 százalék), Magyarországon, Litvániában (mindkettő 4,7 százalék) és Észtországban (4,8 százalék) a legalacsonyabb az arány.

Mint írják, Magyarország továbbra is hátul szerepel a listán, és még rosszabb helyen áll, mint egy évvel korábban, mivel Észtország és Litvánia is feljött elé, így hazánk hátulról a harmadik. 2022-ben már csak Írországban és Bulgáriában költött kevesebbet az állam egészségügyi ellátásokra.

Az adatok a szociális védelmi kiadásokra vonatkozó korai becslésekből származnak, melyek az Integrált Szociális Védelmi Statisztikák Európai Rendszerének (ESSPROS) fő mutatói, és melyeket az adatszolgáltató országok önkéntes alapon szolgáltatnak.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×