eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Bed in hallway. The concept of working stressful environment
Nyitókép: sudok1/Getty Images

Magyarország jóval kevesebbet költ egészségügyre, mint más EU-s tagállamok

Hazánk is hátrébb csúszott tavaly a 24 országból álló mezőnyben az Eurostat jelentése szerint, bár az egész Európai Unióra jellemző volt, hogy csökkentek a GDP-arányos egészségügyi kiadások.

Uniós szinten a betegbiztosítási és egészségügyi kiadások a GDP százalékában mérve 8,1 százalékot tettek ki tavaly, ami 0,4 százalékpontos csökkenést jelent 2021-hez képest - írja az Euronews az Eurostat kutatása alapján. A mutató csak Szlovéniában és Luxemburgban emelkedett, míg Cipruson változatlan maradt, minden más uniós tagállamban csökkent az Eurostat előzetes, becsült adatai alapján.

A kiadások legnagyobb mértékű csökkenését Bulgáriában (-1,1 százalékpont) regisztrálták, ezt követi Magyarország (-0,9 százalékpont), Litvánia és Írország (mindkettő -0,8 százalékpont).

A GDP-arányos egészségügyi kiadásokat vizsgálva az élen Franciaország áll 10 százalékkal, őket követi Németország 9,7 százalékkal, a bronzérmes pedig Szlovénia 8,6 százalékkal. Szintén magas még Ausztriában (8,5 százalék) és Belgiumban (7,8 százalék). Ezzel szemben Bulgáriában (4,2 százalék), Írországban (4,6 százalék), Magyarországon, Litvániában (mindkettő 4,7 százalék) és Észtországban (4,8 százalék) a legalacsonyabb az arány.

Mint írják, Magyarország továbbra is hátul szerepel a listán, és még rosszabb helyen áll, mint egy évvel korábban, mivel Észtország és Litvánia is feljött elé, így hazánk hátulról a harmadik. 2022-ben már csak Írországban és Bulgáriában költött kevesebbet az állam egészségügyi ellátásokra.

Az adatok a szociális védelmi kiadásokra vonatkozó korai becslésekből származnak, melyek az Integrált Szociális Védelmi Statisztikák Európai Rendszerének (ESSPROS) fő mutatói, és melyeket az adatszolgáltató országok önkéntes alapon szolgáltatnak.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×