eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Martin Barraud/Getty Images

Januártól nagy változás jön a kórházakban – még kevesebb lesz a nővér

Csak kivételes esetben lehet majd külsős bérnővért szerződtetni, eddig a szakápolók 10-15 százalékát ők adták.

Egy korábban elfogadott jogszabály szerint 2024. január 1-jétől nem lehet bérnővért alkalmazni az állami egészségügyben, csak kivételes esetben. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az economx.hu-nak azt mondta: a szigorítás egész biztos, hogy kapacitáscsökkenéssel fog járni.

Januártól jellemzően majd csak olyan dolgozhat állami intézményben szakdolgozóként, akit az egészségügyi szolgálati jogviszony törvény keretében alkalmaznak vagy önkéntes segítő. Eddig a szakápolók 10-15 százalékát foglalkoztatták a bérnővéreket, de a kata szigorítása előtt ennél is többen voltak.

Soós Adrianna elmondta: még elképzelhető, hogy év végéig egy kormányrendeletben meghatározzák azokat a szakterületeket, ahol nagyon nagy a szakdolgozók hiánya, ezért az ápolóhiánnyal leginkább küzdő osztályokon az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) engedélyezheti a bérnővérek foglalkoztatását.

A legnagyobb gond a pszichiátriákon, a sürgősségi betegellátásban és az intenzív terápiás területeken van.

A bérnővéreknek a szakmában sem örülnek annyira, mert a szolgálati jogviszony keretében foglalkoztatott szakdolgozókat frusztrálja, hogy az a bérnővér, aki heti egy-két alkalommal beugrik egy nővéri státuszban, nagyrészt fáradtan érkezik, illetve több pénzt is kap a munkájáért és a felelőssége is kisebb, mint az alkalmazásban álló szakdolgozóé.

Nagyságrendileg 130 ezren dolgoznak a szakellátásban. Sokkoló, de 15 ezer ápoló akár egy napon belül bedönthetné a betegellátást, és összeomlana a rendszer, mert ennyi 60 év feletti dolgozik a kórházakban és a rendelőkben – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Kiemelte: most 25-30 ezer ápoló hiányzik a betegellátásból.

Az egészségügyi bértábla illetményei jövőre tovább emelkednek.

A kormány tervei szerint 2024. március 1-jére az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbére el kell, hogy érje az orvosi átlag alapbér 37 százalékát.

A még parlament előtt lévő javaslatban ötféle képzettségi fokozatot határoznak majd meg és ezen belül lesznek alsó és felső bérhatárok, valamint lesznek kiemelt munkakörök.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×