eur:
389.4
usd:
363.38
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Számítógépen vásárolható autópálya e-matrica kinyomtatható ellenőrzőszelvénye 2017. január 5-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Aláírták a bérmegállapodást - a nap hírei

Március 1-jétől vezetik be a 24 órás autópálya-matricát. December 18-án kezdődik az egy éven át tartó magyar-török kulturális évad.

Hivatalosan is aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, valamint a bérnövelési ajánlásról szóló megállapodást. December 1-jétől a minimálbér havi bruttó összege 15 százalékkal 266.800 forintra, a garantált bérminimum havi bruttó összege 10 százalékkal 326 ezer forintra nő. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke úgy vélte: a gazdasági realitást tekintve elfogadható kompromisszum született.

Március 1-jétől vezetik be a 24 órás autópálya-matricát, amelynek ára 5.150 forint lesz - közölte az építési és közlekedési miniszter. Lázár János ezt képviselői kérdésre válaszolta az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén. A tárcavezető elmondta azt is: a magyar állam nagyobb, akár 100 százalékos tulajdonrészt akar szerezni a GySEV-ben, és erről tárgyalni fog holnap az osztrák közlekedési miniszterrel.

Lehetővé tenné a kormány, hogy a paksi atomerőmű ne csak orosz üzemanyaggal működjön. Az erről szóló javaslat is napirendre kerül holnap az Országgyűlésben. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök egy megbeszélésen azt mondta: a kormány célja az energetikai önellátás, ennek része, hogy Paks orosz helyett francia üzemanyaggal működjön.

Önálló klímaügyi és fenntarthatósági minisztérium felállítását szorgalmazza az LMP. Az ellenzéki párt a jövő héten kezdődő dubaji klímacsúcs előtt 10 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki.

Azonnali és egyszeri pénztámogatást, valamint negyedévenkénti nyugdíjkorrekciót javasol a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt a KSH adatait idézve azt írja: 2010 óta nem élt ennyi nyugdíjas a szegénységi küszöb alatt, mint most. Csaknem a négyszeresére nőtt a megélhetésért küzdő nyugdíjasok száma is.

Rendkívüli közgyűlést hívott össze a Budapesti Értéktőzsde, melynek keretében visszahívják az igazgatóság elnökét, Patai Mihályt, illetve új igazgatósági tagot és elnököt választanak. A Portfólió úgy tudja, a háttérben az áll, hogy személyes ellentét alakult ki Matolcsy György jegybankelnök és Patai Mihály, MNB-alelnök között.

Több beruházás tervezése is megkezdődött a mohácsi csata 500. évfordulójához kapcsolódóan. A 2026-ra kormányzati támogatással megvalósuló program projektjeinek területfejlesztési és történelmi jelentőségük van, végrehajtásukkal Magyarország egyik legnagyobb kulturális-turisztikai húzóerejét adhatja a régió.

December 18-án kezdődik az egy éven át tartó magyar-török kulturális évad - jelentette be a kultúráért és innovációért felelős miniszter. Csák János elmondta: az eseménysorozat a Török Köztársaság megalakulásának és a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli.

Németországban az utolsó negyedévben még zsugorodó gazdasági teljesítményt vár a Bundesbank. Az előrejelzés alapján jövő év elején már megindulhat a javulás.

Berlinben mágnesvasút épül mintegy 80 millió euró értékben. A Portfolio német lapértesülésre hivatkozva azt írja: a német fővárost vezető kereszténydemokrata–szociáldemokrata koalíció az építést egy klíma-különalapból finanszírozza.

Októberben is Oroszország volt Kína legnagyobb olajszállítója. Kína októberben 8,5 millió tonna olajat importált Oroszországból csővezetéken és tengeri szállítással együttesen, 10,7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, de 5,6 százalékkal kevesebbet a szeptemberinél.

A magyar kormány azt követeli, hogy a Hamász bocsássa szabadon a magyar túszokat, és a nemzetközi közösség tegyen meg mindent az elhurcolt emberek mielőbbi elengedésért – jelentette ki a magyar külügyminiszter az ENSZ-ben. A Hamász 5 magyar állampolgárságú személyt tart fogva.

Tartósan növelné koszovói haderejét a NATO - jelentette be a szervezet főtitkára Pristinában. Jens Stoltenberg elmondta: ezzel segítenék a térségbeli feszültségek kezelését.

Lengyelországban egy felmérés szerint az állampolgárok 44 százaléka ellenzi a kötelező katonai szolgálat visszaállítását, és mindössze 27 százaléka tartotta jó ötletnek azt. 13 százalék úgy vélte, a szolgálat mindkét nemre vonatkozhatna, körülbelül 16 százalék pedig nem tudott egyértelmű választ adni.

A Föld népességének leggazdagabb egy százaléka annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a legszegényebb lakosság kétharmada az Oxfam felmérése szerint. Max Lawson, a jelentés társszerzője elmondta: soha nem lesz eredményes a klímaváltozás elleni küzdelem, ha a kormányzatok nem vezetnek be progresszív intézkedéseket.

Japán befejezte a fukusimai atomerőműnél a hűtővíz tengerbe engedésének harmadik szakaszát. A TEPCO a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jóváhagyásával összesen 31.200 tonnányi kezelt és tengervízzel hígított hűtővizet fog márciusig a tengerbe engedni.

Békés vármegyében is megjelent a madárinfluenza. A Nébih laboratóriuma ezt egy orosházi, 7400 tömőludat tartó baromfitelepen vett mintából mutatta ki. Az érintett állományt felszámolják.

Rendeletben tiltaná meg a kormány, hogy az állatvásárokon kutyát, macskát, vagy befogott vadmadarat áruljanak. A kedvtelésből tartott állatok forgalmazásának szabályainak módosítását társadalmi véleményezésre bocsátották, november 28-ig lehet észrevételeket küldeni. Közben parlamenti csoport jött létre az állatvédelemért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×