eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsolt kapitányi hídja, miután kiemelték a Dunából a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Milliárdos tétre folytatódik a Hableány-ügy a bíróságon

Folytatódik a Fővárosi Törvényszéken a kártérítési per, amely a 2019-es dunai hajóbaleset miatt indult.

Pénteken folytatódott az a polgári per, amelyet a 2019. május 29-i dunai hajóbaleset, a Hableány-katasztrófa áldozatainak hozzátartozói és a hét túlélő kártalanítása miatt indítottak a Fővárosi Törvényszéken – írja a Magyar Nemzet.

A katasztrófa túlélői és az áldozatok hozzátartozói összesen 4,3 milliárd forintnyi kártérítést követelnek a balesetben részes két cégtől, a Viking Cruises AG-tól és a Panoráma Deck Kft.-től.

A kártérítési per tavaly januárban, a távmeghallgatások sora 2022 szeptemberében kezdődött. A Dél-Koreában élő felpereseket zárt körű távközlési rendszeren keresztül hallgatja meg a bíróság. Máig a felpereseknek mintegy felét sikerült meghallgatni. A várakozások szerint

a polgári per még hosszú hónapokig, de akár évekig is eltarthat.

Jogászok becslése szerint a leendő ítélet indokolással együtt kiteheti majd a nyolcszáz oldalt, ami a kártérítési per óriási összegéből és a nagy számú felperesből adódik.

A polgári per kimenetelét gyökeresen befolyásolhatja a jelenleg még csak első fokon lezárult büntetőper. A Pesti Központi Kerületi Bíróság öt és fél év fogházra ítélte az ukrán hajóskapitányt, és hat évre eltiltották a foglalkozása gyakorlásától, ugyanakkor a segítségnyújtás elmulasztása vádpontban felmentették Jurij C.-t.

Az ítélet ellen az ügyészség a büntetés súlyosításért, a védelem felmentésért fellebbezett.

A felelősség kérdése döntő lesz a polgári perben. Amennyiben jogerősen is az ukrán kapitányt ítélik el, a kártérítési felelősség egyértelműen a Viking Sigyn üzemeltetőé, a Viking AG-é, a Hableány üzemeltetőjét, a Panoráma Deck Kft.-t semmilyen felelősség nem terheli. Ebből következik, hogy a 4,3 milliárdos polgári per következményeit is a Viking AG-nak kell viselnie.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×