eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Tévedés: mégsem szünetelnek az állami örökbefogadó tanfolyamok

A Belügyminisztérium szerint az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat tévesen tájékoztatta a szülőket.

A Belügyminisztérium által elrendelt beszerzési tilalom miatt szünetelnek az állami örökbefogadó tanfolyamok – írta a hvg.hu, az érintett szülőktől kapott információk alapján. A Belügyminisztérium szerint viszont Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat tévesen tájékoztatta az érintetteket, emiatt személyi felelősségrevonás is történt.

A hvg.hu arról írt, hogy az elmúlt napokban több olyan leendő szülő kapott levelet, aki korábban jelentkezett valamelyik területi gyerekvédelmi szakszolgálat örökbefogadó tanfolyamára. A levélben ez állt:

Tisztelt Kérelmező! Tájékoztatom, hogy tekintettel a BM által elrendelt beszerzési tilalomra – mely a képzésekre is vonatkozik – 2023. október napjától az örökbe fogadni szándékozó személyek tanfolyamát sem tudjuk megtartani.”

A hvg.hu úgy tudja: a levélben szereplő beszerzési tilalomra hivatkozva ideiglenesen az egész országban leállították az állami örökbefogadó tanfolyamokat. A lap információi szerint a tanfolyamok szüneteltetéséről szóló üzenetet azok kapták meg, akik a területi szakszolgálatokhoz jelentkeztek, mert ezeket érintette a Belügyminisztériumnál elrendelt beszerzési tilalom.

A területet felügyelő Belügyminisztréium azonban közleményben tudatta, hogy az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat hibázott, téves tájékoztatást adott a területi igazgatóságai számára a képzések lebonyolításával kapcsolatban. , melyet 2023. október 5-én visszavont. A téves tartalmú tájékoztatás miatt a személyes felelősségre vonás megtörtént.

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat az örökbefogadási képzéseket változatlanul megszervezi.

A leendő szülők 40 órás képzése két éve már csak „ajánlott”, nem feltétele annak, hogy valaki gyereket fogadjon örökbe. A kormány döntésre ellenére, miszerint ez nem kötelező, továbbra is sokan jelentkeznek az oktatásra. Ezeket vagy a területi gyermekvédelmi szakszolgálatok tartják, vagy civil szervezetek, utóbbiaknak az új szabályok szerint pályázniuk kellett a minisztériumnál nemcsak az ehhez szükséges engedélyre, hanem a pénzre is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×