eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) és Orbán Viktor kormányfő tárgyal a spanyolországi Granadában 2023. október 5-én. A találkozón a kétnapos európai csúcstalálkozó témáit tekintették át.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Magyarországnak járó forrásokról is tárgyalt Orbán Viktor az ET elnökével - a nap hírei

Ukrajna felfüggesztette a Lengyelország, Magyarország és Szlovákia elleni panaszát a Kereskedelmi Világszervezetnél. Jon Fosse norvég drámaíró kapja idén az irodalmi Nobel-díjat.

A versenyképesség visszaeséséről, az uniós költségvetésről és a Magyarországnak járó forrásokról is tárgyalt a magyar kormányfő az Európai Tanács elnökével Spanyolországban. Charles Michel és Orbán Viktor a két napos európai csúcstalálkozó témáit tekintették át. A miniszterelnök a kontinens határain egyre súlyosbodó migrációs helyzetre is felhívta a figyelmet. Az Európai Politikai Közösség 3. csúcstalálkozóját Granadában rendezik meg. Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Spanyolország kormánya 47 állam, valamint az uniós intézmények vezetőit hívta meg a tanácskozásra.

Új törvényjavaslatot készít a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályok további szigorításáért a kormány. A kabinet teljes körűen felülvizsgálja az idegenrendészeti előírásokat is. A gazdaságfejlesztési tárca szerint a magyar munkaerő és a magyar lakosság védelme érdekében átfogó beavatkozásra van szükség a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodása és foglalkoztatása ügyében. Külföldi munkaerőt csak akkor lehet alkalmazni, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek.

Megalakult a Magyar Megújuló Energia Szövetség. A kezdeményezés olyan energetikai nagyvállalatok támogatásával és tagságával jött létre, mint az MVM, a MOL, az E.ON Hungária, a MET és ALTEO. Novák Csaba, a szervezet alakuló közgyűlésen megválasztott elnök a legfőbb feladatnak nevezte a megújuló iparág átfogó szakmai képviseletét, különösen a nap-, szél- és geotermikus energiatermelésre.

Január elsejétől a kormány az ország 93 százalékán feloldja a háztartási méretű kiserőművek átmeneti betáplálási korlátozását. Párhuzamosan megjelenik majd az új bruttó elszámolási szabályozás is - jelentette be az energiaügyi miniszter a Portfolio konferenciáján. Lantos Csaba hozzátette: a maradék 7 százaléknyi területen a hálózatfejlesztések még nem tartanak ott, hogy elviseljek a növekvő betáplálást. A tárcavezető ismertette, hogy nettó 5 forint körüli átvételi árakra számíthatnak a napelemesek.

Turi Attila építész lett a Magyar Művészeti Akadémia új elnöke. A Kossuth-díjas építész a szavazatok 91 százalékát kapta meg. Vashegyi György, az MMA leköszönő elnöke felidézte, hogy 2017 októberében első alkalommal nyerte el az elnökséget, majd 2020 szeptemberében újabb felhatalmazást kapott az elnöki munka folytatására, amelyet novemberében fejez be.

Megtartotta alakuló ülését a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács. A testület feladata a fejlődést elősegítő intézkedésekre vonatkozó javaslatok véleményezése. A Tanács döntése értelmében a többi között Kisteleken, Mohácson és Pusztaföldváron jöhet létre Technológiai Park

Erősnek nevezte a magyar gazdaság immunrendszerét és regenerálódó képességét Brüsszelben a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Virág Barnabás kiemelte: a munkapiac és a pénzügyi rendszer is stabil, a bankrendszer tőkehelyzete és likviditása pedig rendkívül erős. Hozzátette: a jegybank számításai szerint az év végére 7-8 százalékos inflációs szint várható. Virág Barnabás ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi inflációs szint még mindig magas, ezért jövőre tovább kell csökkenteni a pénzromlás mértékét.

Hamarosan Budapestre látogat az Egyészségügyi Világszervezet főigazgatója - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a WHO budapesti központjának átadására érkezik majd Magyarországra, ahol egy 100 fős nemzetközi stáb dolgozik a világ legfontosabb egészségügyi kérdésein.

Ukrajna felfüggesztette a Lengyelország, Magyarország és Szlovákia elleni panaszát a Kereskedelmi Világszervezetnél. Kijev az ukrajnai gabonaimport korlátozása miatt fordult korábban a szervezethez. A gazdasági miniszter-helyettes szerint Ukrajna megpróbál gyakorlati, kompromisszumos megoldást találni a probléma megoldására. Kijev már szabályozta azoknak az áruknak a vámkezelését, amelyek öt, vele szomszédos országon haladnak át.

Uniós szankciókat sürgetett Szerbiával és a szerb államfővel szemben a koszovói elnök az Európai Politikai Közösség granadai találkozóján. Vjosa Osmani hangsúlyozta: amíg ezeket a büntetőintézkedéseket nem léptetik életbe, addig nem látja értelmét, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek Szerbiával a két ország közötti feszült viszony rendezéséért.

Azonosították az észak-olaszországi Mestrében történt buszbaleset halálos áldozatait. Az elhunytak között van az olasz sofőrön kívül kilenc ukrán, négy román és három német utas. A többi halálos áldozat pedig Portugáliából, Dél-Afrikából és Horvátországból származott. A baleset 18 sérültjéből öten vannak még életveszélyben, köztük egy kisgyerek.

Jon Fosse norvég drámaíró kapja idén az irodalmi Nobel-díjat - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás szerint a kortárs drámairodalom egyik legismertebb és leggyakrabban játszott szerzője, innovatív munkásságával kiemelkedő alakja a kortárs színháznak, prózai alkotásai pedig túlmutatnak a szavak adta korlátokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×