eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels

Eldöntötte a kormány: teljesen új, még szigorúbb vendégmunkástörvény jön

A kormány tovább szigorítja a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat, ezért a mostani törvényjavaslat helyett újat készít.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a magyar munkaerő és a magyar lakosság védelme érdekében átfogó beavatkozásra van szükség a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását érintően.

"A kormány ezért azt a döntést hozta, hogy új alapokra helyezi és szigorítja a bevándorlással és a munkavállalással kapcsolatos szabályokat," új törvényjavaslatot alakít ki és teljes körűen felülvizsgálja a hatályos idegenrendészeti szabályozást.

Az átdolgozott szabályozás a közlemény szerint "minden harmadik országból érkező számára

egyértelművé fogja tenni, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni."

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium most arról ír, hogy "a magyar családok védelme érdekében az üres álláshelyeket a magyar munkaerő-tartalék aktivizálásával, az álláskeresők és inaktívak bevonásával kell feltölteni. A kormány határozott elvi döntése szerint külföldi munkaerő alkalmazására csak és kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek, ezért a lehető legszigorúbb szabályozás kialakítására van szükség".

Közölték még, hogy a teljes körű szabályozás megalkotásáig a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény alkalmazására nem kerül sor.

Azt nem indokolták meg, milyen ügy miatt született meg a döntés, illetve hogy milyen változtatásokat terveznek.

November 1-jével lépett volna életbe a "vendégmunkástörvény". Orbán Viktor miniszterelnök szeptember elején Kötcsén mások mellett arról beszélt, hogy

"a vendégmunkások miatt szükség van egy új rendészeti törvényre".

Karácsony Zoltán, a HR Portál főszerkesztője korábban az InfoRádióban annak kapcsán, hogy egyszerűsített eljárással és az eddiginél rövidebb időre érkezhetnek a külföldi vendégmunkások Magyarországra a novembertől életbe lépő jogszabály alapján, azt mondta: drágább a külföldi vendégmunkás, de sokszor muszáj alkalmazni, mert olyan munkákat végeznek el, amit más nem tenne. Augusztus végéig 25 magyarországi, minősített cég szerzett engedélyt vendégmunkások toborzására. Nyáron a Világgazdaság a mostani 100 000 főn kívül további 200-300 000 vendégmunkás várható foglalkoztatásáról cikkezett a következő évekre kalkulálva.

Csütörtöki hír, hogy magyarul nem beszélő buszsofőrökkel is tervez a BKV, ha tartós marad a munkaerőhiány és nem lesz más választása. Az ügy a BKV igazgatósági ülésén is téma volt, Fülöp-szigetekről és Indonéziából hozott buszvezetők dolgoznának a BKK egyik külső szolgáltatója, az ArrivaBus Kft. által üzemeltetett járatokon. A képzésük állítólag már el is kezdődött.

A GFM bejelentése egyébként egy nappal azután érkezett, hogy – a magyar és a lengyel ellenszavazat mellett, minősített többséggel – az uniós országok brüsszeli nagykövetei megállapodtak az EU új bevándorlási szabályzatának utolsó szakaszaiban is, és így létrejött a tanács és az Európai Parlament közti tárgyalások alapját képező egyezség.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×