eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tűzoltók a Velence Mestre nevű városrészében történt buszbaleset helyszínén 2023. október 3-án, miután a busz lezuhant egy felüljáróról az út mellett futó vasúti sínekre. A balesetben legkevesebb 21 ember életét vesztette és 12-en megsérültek.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Andrea Merola

Benyújtotta a jegybanktörvény módosítását a pénzügyminiszter - a nap hírei

Benyújtotta a parlamentnek a jegybanktörvény módosítását a pénzügyminiszter. A földgázvezetékek 2 éven belüli összekötéséről és szoros atomenergetikai együttműködésről állapodott meg Magyarország és Szlovénia. Öt ukrán, és egy-egy német, francia, valamint horvát állampolgár van a kedden este Olaszországban történt buszbaleset halálos áldozatai között

Benyújtotta a parlamentnek a jegybanktörvény módosítását a pénzügyminiszter. Az előterjesztés célja, hogy kezelje az MNB negatív tőkehelyzetét, ami a 2024-es költségvetés egyik kényes pontja. 2022-ig az volt a szabály, hogy az MNB esetleges negatív saját tőkéjét azonnal pótolnia kellett a költségvetésnek, de ez nem okozott gondot, hiszen sosem volt negatív a saját tőke. A javaslat most arról szól, hogy átmenetileg lehet negatív az MNB saját tőkéje. Azt pontosan nem szabályozzák, hogy meddig tart majd az átmeneti időszak.

Magyarország és Szlovénia a földgázvezetékek 2 éven belüli összekötéséről és szoros atomenergetikai együttműködésről állapodott meg - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte: hazánk mára mind a 7 szomszédjával összekötötte villamosenergia-hálózatát, ahogy 6 állammal a földgázvezeték összekapcsolása is megvalósult, most utoljára Szlovéniával. Ezzel elérhetővé válik az olasz földgázpiac is. A beruházás költsége a magyar oldalon 75 millió euró lesz. A tárcavezető szorgalmazta, hogy az Európai Unió járuljon hozzá a költségekhez.

A gazdaságfehérítésben elért eredményekkel válságállóbb a magyar gazdaság – jelentette ki a pénzügyminiszter a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete szakmai napján. Varga Mihály azt mondta: a csökkenő adóbevételeket ellensúlyozzák a gazdaságfehérítés eredményei. Szólt arról is, hogy a GDP-arányos adóterhelés 40-ről 34 százalékra csökkent, miközben az uniós átlag 42 százalék.

A kormány garanciát akar arra, hogy az OTP bank ne kerülhessen fel újra az ukrán háború nemzetközi szponzorainak listájára - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter ezért Budapestre hívta az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség képviselőit. A tárcavezető üdvözölte, hogy eltávolították az OTP-t a feketelistáról, azonban úgy vélte: ezzel elismerték azt, hogy megalapozatlan indokokkal került a bank a jegyzékbe.

Megkezdődött a Posta Biztosítókban lévő állami tulajdonrész értékesítési folyamata - közölte a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. A kötelező ajánlati fázis december végéig zárulhat, amely alapján a kiválasztott vevővel a jövő év elején köthetik meg a szerződést.

Tovább csökken pénteken a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára- írja a Holtankoljak.hu. A gázolaj ára nem változik. Így péntektől a 95-ös benzin literenkénti ára átlagosan 630 forint lesz, míg a dízel ára 680 forint marad.

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Emelkedés sehol sem mérhető, míg Kecskeméten és Tatabányán enyhe csökkenés mutatható ki.

Megdőltek a tavalyi eredmények és a 2019-es rekordok a turizmusban nyáron – értékelte a 2023-as szezont a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatóságának elnöke. Guller Zoltán azt mondta: a hazai turizmus több mint 17 millió nyári vendégéjszakával elérte a 2022 nyarán mért értéket, a 2019-es rekordév eredményét pedig 3 százalékkal sikerült felülmúlni.

5 ukrán, 1 német, 1 francia és 1 horvát állampolgár van a kedd este Olaszországban történt buszbaleset halálos áldozatai között. Összesen 21 ember vesztette életét és 15-en megsérültek. Az ingajáratban közlekedő elektromos busz Velencétől 9 kilométerre egy felüljárónál egyelőre ismeretlen okokból áttörte a szalagkorlátot, 15 métert zuhant és a mestrei vasútállomás vágányaira esett, majd kigyulladt.

Megállapodtak a migrációs válsághelyzettel foglalkozó rendeletről az uniós tagállamok brüsszeli nagykövetei. A megegyezés szerint az új jogszabállyal a migrációs válsághelyzetben lévő tagállamok szolidaritási hozzájárulást kérhetnek más uniós országoktól. Az uniós tagállamok közötti megállapodáshoz minősített többségre volt szükség, Magyarország és Lengyelország ellene szavazott.

Szlovákia csütörtöktől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzéseket a magyar határ teljes hosszában. Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályban. A pozsonyi kormány az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolta a döntést. Csehország, Lengyelország és Ausztria hasonló intézkedést vezetett be szlovák határon.

Hivatalosan is megindította a vizsgálatot az Európai Bizottság a Kínából származó akkumulátoros elektromos járművek pekingi állami támogatása ügyében. A brüsszeli testület azt közölte: a vizsgálat arra keresi a választ, hogy a kínai értékláncok részesülnek-e illegális kínai támogatásban, és hogy ez a támogatás okozhat-e gazdasági kárt az uniós gyártóknak.

A kvantumpontok felfedezéséért a francia-tunéziai Moungi Bawendi, az amerikai Louis Brus és az orosz Alekszej Ekimov kapja a kémiai Nobel-díjat – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A díjazottak - akik mindhárman az Egyesült Államokban dolgoznak - az indoklás szerint a nanotechnológia egy fontos magját vetették el.

Spanyolország, Portugália és Marokkó rendezi a 2030-as labdarúgó-világbajnokságot, de az első három mérkőzésnek - a nemzetközi szövetség tanácsának döntése értelmében - Uruguay, Argentína és Paraguay ad otthont. A centenáriumi vb így három földrészen zajlik majd, amire korábban még nem volt példa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×