eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Happy woman driving a car and smiling. Cute young success happy brunette woman is driving a car. Portrait of happy female driver steering car with safety belt
Nyitókép: dragana991/Getty Images

Indokolatlan lenne a szigorítás a jogosítványoknál a szakjogász szerint

Az Európai Parlament egyik szakbizottsága által készített jelentéstervezet a B kategóriás jogosítvány két külön kategóriára történő felosztását javasolja. Az InfoRádió által megkérdezett szakjogász szerint a módosítás újabb kiadásokat és adminisztrációs terheket róhat az európai sofőrökre.

Ha a szakbizottsági javaslatot elfogadják az 1,8 és 3,5 tonna súly közötti gépjárművek vezetéséhez külön jogosítvány megszerzése lenne kötelező. Kovács Kázmér ügyvéd, az Autóklub Jogi Bizottságának elnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy a tervezet elfogadásának a közeljövőben nincs realitása. Ha ez meg is történne, több éves procedúrát venne igénybe, hiszen rendelkezni kellene arról is, hogy mi van azokkal a járművezetőkkel, akik már rendelkeznek B kategóriás jogosítvánnyal – tette hozzá.

A javaslattervezet, aminek a hátterében a baleset-megelőzés állhat, számos korlátozást vonna maga után a B kategóriás jogosítvány birtokosainak: például az autópályákon a maximális megengedett sebesség óránként 110 kilométer lenne számukra, és az ilyen jogosítvánnyal legfeljebb 1,8 tonna súlyú járműveket lehetne vezetni – hangsúlyozta Kovács Kázmér, megismételve, hogy szerinte

a szakbizottsági javaslat nem fogja megállni a helyét, nem fogják elfogadni.

Nem vitás, hogy a haladási, illetve ütközési sebességnek szerepe van egy baleset súlyosságában, de a statisztikák alapján az autópályák a legkevésbé balesetveszélyesek, ott fordul elő a legkevesebb baleset a megtett kilométerszámhoz képest – jegyezte meg. „Az igaz, ha bekövetkezik egy baleset, akkor annak a súlyossága az autópályán jelentősebb, mint a többi balesetnél, de a statisztika – az előbb említettek szerint – nem igazolna egy ilyen szigorítást.”

Az ügyvéd bízik abban, hogy lesznek olyan bölcsek az EU döntéshozói, hogy ezt végiggondolják és nem abban a formában fogadják el az előterjesztést, mint az megismerhető lett. A szakember szerint a módosítás további kiadásokat és adminisztrációs terheket róhatna az európai járművezetők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×