eur:
390.12
usd:
365.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Elfogott határsértők Ásotthalom térségében 2015. szeptember 18-án. A Készenléti Rendőrség munkatársai tizenöt pakisztáni és egy líbiai férfit fogtak el az ásotthalmi átkelő közelében kora délután, a migránsokat embercsempész vezette el a magyar-szerb határhoz.
Nyitókép: A kép illusztráció. MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Polgármesteri segélykiáltás - Ásotthalom átmenetileg elesett a migránsáradat előtt

A határkerítés már nem tölti be védelmi szerepét, több száz illegális bevándorló érkezik Ásotthalom térségébe - mondta az InfoRádiónak a nagyközség polgármestere, Papp Renáta, beszámolva az áldatlan állapotokról és a határsértők "trükkjeiről".

A fizikai határzár létesítése már nem elég, jogi határzár is kell Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere szerint. Méghozzá azonnal.

"A mai napra bebizonyosodott, hogy éjszakánként több száz illegális bevándorló érkezik Ásotthalom térségébe, nincs elég erőforrás, rendészeti létszám ahhoz, hogy ezt az embertömeget feltartóztassák, a szerbiai oldalon tartsák" - számolt be az InfoRádiónak.

A kerítésen elmondása szerint

"tömegével jutnak át a bevándorlók" 50-60 fős csapatokban, és ha az élő erőt egy-egy pontra koncentrálják, a maradék pontokon sikerrel próbálkoznak az embercsempészek által vezetett migránsok.

Ami a számokat illeti, éjszakánként több száz, esetenként ezer ember is próbálkozik, ezek nagy része tovább is jut és elindul már Magyarország területén.

Ezzel párhuzamosan szerinte megemelkedett az embercsempészkocsik jelenléte is a térségben.

"Egy éjszaka a helyi lakosság és saját polgárőrség beszámolói alapján van, hogy 16-20 autó is elhagyja a térséget úgy, hogy tele van illegális bevándorlókkal."

Arról, hogy mit tud tenni az ásotthalmi polgárőrség, a település, illetve mit várnak a kormánytól, elmondta: "intenzív és lankadatlan jelenlét" az, amire képesek maguktól is. A polgárőrség havi több ezer órát dolgozik a határvédelemben, holott tavaly novemberben megszűnt

az országos polgárőrségi támogatottság a kormány részéről, amely lehetővé tette a "mélységi jelenlétet" a határon.

Hiányukban az ásotthalmi mezőőrök "szállnak be" és igyekszenek a termőföldeken a tanyatulajdonosoknak védelmet nyújtani a jelentős károkozások ellen.

Ásotthalmon folyamatosan hívják fel a rendőrség és a határrendészet figyelmét a migránsok települési mozgásaira, de "kevés egy település egy ilyen nemzetközi áradat megállítására, a kábítószer és a prostitúció mellett a legjövedelmezőbb bűnelkövetési ággá fejlődött az embercsempészet. Ennek nyomai egyre súlyosabban tapasztalhatók Ásotthalmon és környékén" - mondta Papp Renáta, példaként említve a szemetet és a gépjárműroncsok tömegét, nem is beszélve a közbiztonsági deficitről.

Ezen kívül egyre több jelentés érkezik lövésekről, fegyverhasználatról, a határkerítés mindkét, tehát magyarországi oldaláról is.

"Azt várjuk, hogy a kormányzat a honvédséget is rendelje a határra, hiszen az állig felfegyverzett embercsempészek megállítására a jelenlegi határrendészeti létszám már kevés, valamint azt a jogi határzárat is szeretnénk látni, amivel az illegális bevándorlók kezelése megtörténik" - sürgette a településvezető.

Jelen pillanatban visszataxiztatják Szerbiába az illegális határátlépőket, akik elmondása szerint aztán azonnal próbálkoznak újra, többnyire sikerrel, amit az embercsempész-autók mozgásából, utasainak mennyiségéből is látnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét
"Egyre kevesebben árulják el..."

A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×