eur:
380.36
usd:
351.24
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Elfogott határsértők Ásotthalom térségében 2015. szeptember 18-án. A Készenléti Rendőrség munkatársai tizenöt pakisztáni és egy líbiai férfit fogtak el az ásotthalmi átkelő közelében kora délután, a migránsokat embercsempész vezette el a magyar-szerb határhoz.
Nyitókép: A kép illusztráció. MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Polgármesteri segélykiáltás - Ásotthalom átmenetileg elesett a migránsáradat előtt

A határkerítés már nem tölti be védelmi szerepét, több száz illegális bevándorló érkezik Ásotthalom térségébe - mondta az InfoRádiónak a nagyközség polgármestere, Papp Renáta, beszámolva az áldatlan állapotokról és a határsértők "trükkjeiről".

A fizikai határzár létesítése már nem elég, jogi határzár is kell Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere szerint. Méghozzá azonnal.

"A mai napra bebizonyosodott, hogy éjszakánként több száz illegális bevándorló érkezik Ásotthalom térségébe, nincs elég erőforrás, rendészeti létszám ahhoz, hogy ezt az embertömeget feltartóztassák, a szerbiai oldalon tartsák" - számolt be az InfoRádiónak.

A kerítésen elmondása szerint

"tömegével jutnak át a bevándorlók" 50-60 fős csapatokban, és ha az élő erőt egy-egy pontra koncentrálják, a maradék pontokon sikerrel próbálkoznak az embercsempészek által vezetett migránsok.

Ami a számokat illeti, éjszakánként több száz, esetenként ezer ember is próbálkozik, ezek nagy része tovább is jut és elindul már Magyarország területén.

Ezzel párhuzamosan szerinte megemelkedett az embercsempészkocsik jelenléte is a térségben.

"Egy éjszaka a helyi lakosság és saját polgárőrség beszámolói alapján van, hogy 16-20 autó is elhagyja a térséget úgy, hogy tele van illegális bevándorlókkal."

Arról, hogy mit tud tenni az ásotthalmi polgárőrség, a település, illetve mit várnak a kormánytól, elmondta: "intenzív és lankadatlan jelenlét" az, amire képesek maguktól is. A polgárőrség havi több ezer órát dolgozik a határvédelemben, holott tavaly novemberben megszűnt

az országos polgárőrségi támogatottság a kormány részéről, amely lehetővé tette a "mélységi jelenlétet" a határon.

Hiányukban az ásotthalmi mezőőrök "szállnak be" és igyekszenek a termőföldeken a tanyatulajdonosoknak védelmet nyújtani a jelentős károkozások ellen.

Ásotthalmon folyamatosan hívják fel a rendőrség és a határrendészet figyelmét a migránsok települési mozgásaira, de "kevés egy település egy ilyen nemzetközi áradat megállítására, a kábítószer és a prostitúció mellett a legjövedelmezőbb bűnelkövetési ággá fejlődött az embercsempészet. Ennek nyomai egyre súlyosabban tapasztalhatók Ásotthalmon és környékén" - mondta Papp Renáta, példaként említve a szemetet és a gépjárműroncsok tömegét, nem is beszélve a közbiztonsági deficitről.

Ezen kívül egyre több jelentés érkezik lövésekről, fegyverhasználatról, a határkerítés mindkét, tehát magyarországi oldaláról is.

"Azt várjuk, hogy a kormányzat a honvédséget is rendelje a határra, hiszen az állig felfegyverzett embercsempészek megállítására a jelenlegi határrendészeti létszám már kevés, valamint azt a jogi határzárat is szeretnénk látni, amivel az illegális bevándorlók kezelése megtörténik" - sürgette a településvezető.

Jelen pillanatban visszataxiztatják Szerbiába az illegális határátlépőket, akik elmondása szerint aztán azonnal próbálkoznak újra, többnyire sikerrel, amit az embercsempész-autók mozgásából, utasainak mennyiségéből is látnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ha Venezuela támad: képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat
Újabb háború

Ha Venezuela támad: "képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat"

A venezuelai népszavazás résztvevőinek 95 százaléka támogatta, hogy annektálják a szomszédos Guyana területének Magyarországnál is nagyobb részét. Maduro elnök szerint az egykori brit gyarmat – a bírósági döntések ellenére – jogtalanul jutott hozzá ehhez a földhöz. Szvetnik Endre kérdezte Orin Gordon guyanai újságírót, hogyan fogadják azt, ha a szomszéd megtámadja őket.

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×