eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: unsplash.com

Az infláció jelentős csökkenésében bízik a kormányfő - a nap hírei

A jelenlegi eszközökkel elérhetőnek tartja a miniszterelnök, hogy az év végére egyszámjegyű legyen az infláció. Nyár végéig több napelemes kapacitás létesült Magyarországon az idén, mint korábban bármelyik teljes évben - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az oktatás jövőjéért tüntettek Budapesten diákok, tanárok és civilek.

A jelenlegi eszközökkel elérhetőnek tartja a miniszterelnök, hogy az év végére egyszámjegyű legyen az infláció. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arról beszélt: széles az eszköztár, és ha kell, van mivel beavatkozni. Azt mondta, hogy Magyarországnak 48 milliárd forintnyi többlet kiadást jelent, hogy az ukránok 3 és félszeresére emelték a kőolajvezeték használatának tranzitdíját, ami emeli az üzemanyag árát, az pedig az inflációt. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy további lépésekre van szükség a családtámogatási rendszerben a gyermekvállalási kedv ösztönzéséhez. Azt mondta: a cél továbbra is az, hogy aki gyermeket vállal, az anyagilag is jobban járjon.

Nyár végéig több napelemes kapacitás létesült Magyarországon az idén, mint korábban bármelyik teljes évben - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az összes naperőművi kapacitás így meghaladja az 5200 megawattot. Közben az infrastruktúra fejlesztését és a hálózatok kihasználtságának javítását sürgette a megújuló energiatermelés bővüléséhez a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke egy konferencián.

Az érintett államok kérése ellenére megszüntette ukrán termények behozatalára vonatkozó tilalmat Európai Unió. A Bloomberg beszámolója szerint Brüsszel úgy ítélte meg, hogy a piaci torzulások már megszűntek. A tilalom 5 országot érintett, ezek közül Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Románia már előre

közölte, hogy nemzeti hatáskörben hosszabbítja meg az intézkedést. Bulgária viszont tegnap úgy döntött, hogy engedélyezi az ukrán gabona bevitelét az országba.

Magyarország nem enged nagyobb beleszólást az Európai Bizottságnak a tagállamok költségvetési politikájába. Erről az uniós pénzügyminiszterek spanyolországi tanácskozása előtt beszélt Varga Mihály. A pénzügyminiszter hangsúlyozta elfogadhatatlannak nevezte, hogy Brüsszel maga akarja megszabni, hogy a tagállamok milyen megoldásokkal mérsékeljék a költségvetési hiányt.

Szeptember 29-ig jelezhetik a pedagógusok, ha nem írják alá a 2024. január 1-től hatályba lépő új szerződésüket. Több pedagógus már a törvény elfogadása után felmondott. Most a Belügyminisztérium közleménye azt emeli ki, hogy a jogszabály nyomán a tankerületi intézményekben dolgozók több mint felének, csaknem 53 ezer embernek emelkedik a bére júliusig visszamenőleg.

Az oktatás jövőjéért tüntettek Budapesten diákok, tanárok és civilek. A résztvevők Budáról a Kossuth térre vonultak. Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom aktivistája, korábbi kölcseys tanár arról beszélt, hogy az elmúlt másfél év az oktatás jövőjéért való kiállástól volt hangos, de az eredmény a státusztörvény elfogadása lett. Szerinte ma már csak pénzzel lehet megvenni a minőségi oktatást és egészségügyet. Szendrei Zoltán, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja a színpadon jelentette be, hogy Nem fogja aláírni a státusztörvény elfogadása miatt hatályba lépő új szerződését.

Rekordszámú, 506 újonc kezdte meg szeptemberben a katonai szolgálatát, ez a legtöbb a sorkatonaság felfüggesztése óta - közölte a Honvédség a Facebook-oldalán. A legtöbben a hódmezővásárhelyi Lynx-zászóaljba jelentkeztek. Több mint 150-en vonultak be az Önkéntes Katonai Szolgálat kiképzésére is.

Magyarország támogatja Grúzia euroatlanti integrációját – erősítette meg a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a jövő év második felében átveszi az unió soros elnökségét, így lehetősége lesz ennek előmozdítására.

A főváros feladata, hogy a lehető legtöbb fenntartható alternatívát kínálja a közlekedésre - hangsúlyozta a főpolgármester az egyhetes mobilitási programsorozat megnyitóján. Karácsony Gergely a Városháza parkban úgy vélte: a dugókat nem újabb sávok létrehozásával kell megszüntetni. Szerinte minél több és jobb minőségű, fenntartható eszköz áll rendelkezésre, annál kevesebb lesz a torlódás. Budapesten az Európai Mobilitási Hét szeptember 16. és 22. között várja az érdeklődőket.

Az egyre növekvő információáradat túlterheli az emberi agyat - mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a budapesti demográfiai csúcson. Freund Tamás, Széchenyi-díjas neurobiológus úgy fogalmazott: az információs nyomás hatására szegényebb lesz a belső világ illetve a külső impulzusok feldolgozása is sekélyesebbé válik. Szerinte a kiüresedés elleni küzdelemben megjelennek a drogok, az alkohol és a depresszió.

Líbiában a hivatalos adatok szerint több mint 11 ezren meghaltak az áradásokban Derna városában. Csaknem tízezer embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Dernában két gát is átszakadt a heves esőzések miatt. A Földközi-tenger partján fekvő várost kiürítik, és csak a mentőegységek léphetnek be Dernába. A magyar mentőcsapatok csapatok 37 fővel és 3 kutyával hamarosan megérkeznek a katasztrófa helyszínére. A Daniel nevű mediterrán vihar további mintegy 170 embert is megölt Líbia más részein.

2023-ban volt a Föld legmelegebb nyara a mérések kezdete,1880 óta- közölte a NASA. A tudósok szerint június, július és augusztus hónapok együttesen 0,2 Celsius-fokkal voltak melegebbek, mint bármely más nyár a NASA nyilvántartásában, és 1,2 Celsius-fokkal melegebbek az 1951 és 1980 közötti átlagos nyári hőmérsékletnél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×