eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Novák Katalin/Facebook

Novák Katalin: a családok szabadságharcot vívnak – itt az államfő 12 pontja

Ma a családok szabadságharca zajlik, nekünk is a zászlójuk alatt van a helyünk – mondta a köztársasági elnök a Budapesti Demográfiai Csúcs első napján tartott beszédében.

2015 óta minden két évben megrendezik a Budapesti Demográfiai Csúcsot, az idén négy kontinensről mintegy 60 állam- és kormányfő, egyházi vezető, véleményvezér, médiaszemélyiség, civil szervezeti vezető osztja meg gondolatait az eseményen. A csütörtökön kezdődött rendezvény az egyházak köszöntője és Jordan B. Peterson klinikai szakpszichológus előadásával kezdődött, majd Novák Katalin köztársasági elnök lépett a színpadra, aki ötödik alkalommal az esemény meghívója és házigazdája.

Az államfő a vendégek, valamint a születésnapos anyósa köszöntése után arról beszélt, hogy a demográfiai csúcson minden a szabadság körül forog. Az államfő kiemelte, 1990 óta „a szabadság illatát annyira megszokta az orrunk, hogy nem is tudunk élni nélküle”. „A magyarok nem ingyen kapják a szabadságot, nap mint nap meg kell küzdenünk érte. A családok szabadsága is ugyanilyen fontos. Aki családban él, tudja, hogy a szabadság nélkülözhetetlen a boldoguláshoz” – mondta Novák Katalin.

Az elnök felidézte, hogy amikor a gyermekei születtek, nem támogatták Magyarországon a családokat, de a magyarok kiálltak, és a családok szabadságharcot hirdettek, amely nem volt szerinte hiábavaló. Itthon nőtt Európában a legjobban a gyermekvállalási kedv, több lett a nagy család, és nőtt a családok életszínvonala is.

„A szabadságharc nem ért véget, készek a családok újra és újra megharcolni, ha veszélyben érzik a jövőt. A jövő pedig veszélyben van.

A demográfiai tél már itt van, jön a jégkorszak, de erre alig figyel valaki”

– figyelmeztetett Novák Katalin, és hozzátette, ha a gyermektelenség válik általánossá, ha nincs gyerek, akkor nincs jövő, de hiába recsegnek-ropognak a keresztény értékek, a családok vissza fogják venni mindazt, ami őket megilleti, templomokat, iskolákat, értékeket, ünnepeket.

Az államfő közölte, a családok szabadságharcának ugyanúgy 12 alapvetése van, mint az 1848-as szabadságharcnak, és ez azon alapul, hogy békének, szabadságnak és egyetértésnek kell lennie:

  1. Kívánjuk a nevelés szabadságát, ez a szülők joga és kötelezettsége.
  2. Aki kislánynak született, nőhessen fel lányként, aki kisfiúnak, fiúként.
  3. Családpárti döntéshozók legyenek, ez legyen nemzeti minimum.
  4. Kívánjuk a magyar családok képviseletét itthon és külföldön.
  5. Biztonságot a családoknak.
  6. Megfelelő lehetőséget a gyermekeseknek, nem járjon rosszabbul, aki gyermeket vállal.
  7. Ne legyen anyagi akadálya a vágyott gyermekek megszületésének.
  8. Megbecsülést az időseknek!
  9. Valódi választási szabadságot a nőknek, ne kellejen lemondani a gyermekről és a munkáról sem.
  10. Védjük meg az otthon biztonságát!
  11. Versenyképes oktatásra és egészségvédelemre van szükség.
  12. Figyelmet a határon túli magyar családoknak!

„Ma a családok szabadságharca zajlik, nekünk is a zászlójuk alatt van a helyünk. Isten éltesse a családokat” – zárta beszédét Novák Katalin.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×