eur:
391.03
usd:
366.05
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Recep Tayyip Erdogan török elnök, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltje voksolni érkezik Isztambulban 2023. május 14-én, a török elnökválasztás első fordulójának napján. Törökországban május 14-én parlamenti választásokat is tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Leteperős török testőrök Budapesten - az ügy folytatódhat

Magánvádas ügyként folytatódhat a török elnöki testőrök által bántalmazott magyar férfi esete, a rendőrség ugyanis közvádas bűncselekmény gyanúját nem állapította meg.

Augusztus 20-án a török elnök Budapestre látogatott és az Erzsébet híd lábánál lévő Matild palotánál járt, amikor egy magyar férfi bemutatott neki, mert kifogásolja, ahogyan a törökök a kurdokkal bánnak, ezért a török elnök testőrei leteperték őt.

Bán Tamás az RTL Híradónak nyilatkozott. Mint mondta: "rám térdeltek, a fejemre, a veséimre, hátracsavarták a kezemet. Fogalma nem volt, hogy ezzel mégis mi a céljuk, mert durván nem bántalmaztak, hogy mondjuk ököllel ütöttek volna vagy megrugdostak volna.

A férfit a TEK emberei, tehát a magyar rendőrök mentették ki a szorult helyzetéből és átvitték Budára.

A Demokratikus Koalíció szerint az eset miatt Szijjártó Péter külügyminiszternek be kellett volna hívatni a török nagykövetet, az MSZP parlamenti frakcióvezetője Tóth Bertalan pedig írásbeli kérdést tett fel a legfőbb ügyésznek. Polt Péter ezt feljelentésként értékelte, ezért a rendőrség garázdaság vétségének gyanúja miatt vizsgálatot indított és megállapította, hogy nem történt közvádas bűncselekmény.

A határozat szerint a Magyarországra látogató török köztársasági elnök testőrei kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el és az erre vonatkozó különleges szabályok alapján a védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik.

Ennek végrehajtására adott esetben az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével kerülhet sor - olvasható a határozatban, amely azt is megállapítja, hogy a testőrök viselkedése nem volt kihívóan közösségellenes és nem helyezkedett szembe az általánosan elfogadott társadalmi normákkal illetve az együttélés szabályaival

Azzal az InfoRádió által megkérdezett büntetőjogász, Atalay Borbála is egyetért, hogy amit a török testőrök tettek az nem volt garázdaság, annak ellenére, hogy európai szemmel túlkapásnak tűnik az intézkedés

Mint mondta: abban egyet kell értenem a rendőrséggel, hogy ez garázdaságnak nem nevezhető.

A rendőrségi határozat azonban azt is megjegyzi, hogy a testőrök cselekménye alkalmas lehet a könnyű testi sértés vétség gyanújának megállapítására, ami már magánvádas eljárás tárgyát képezheti - hívta fel a figyelmet a büntetőjogász. Amennyiben a sértett erre hivatkozva feljelentést tesz, akkor az ügy még folytatódhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×