eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash.com

2050-re 30-40 új uniós atomreaktor megépítését tartja szükségesnek Szijjártó Péter - a nap hírei

Kínába látogat októberben Orbán Viktor miniszterelnök. Líbiában a legutóbbi jelentések szerint már több mint kétezren meghaltak a hétvége óta pusztító viharban.

Az atomenergia megfelelő platformja lehetne a pragmatikus kelet-nyugati együttműködésnek – hangsúlyozta Prágában a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Közép- és Kelet-Európai Atomenergia-ipari Kongresszuson pozitív fejleménynek nevezte a francia vezetésű nukleáris koalíció létrejöttét, amely már tizenhat tagot számlál. Fontosnak nevezte, hogy 2050-re 150 gigawattnyi atomenergia-kapacitás jöjjön létre az Európai Unióban, ehhez pedig 30-40 új reaktort kell építeni, valamint meg kell hosszabbítani egyes meglévő erőművek élettartamát.

Két energiastratégiai alapdokumentum vár uniós jóváhagyásra a Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgált változata alapján– hívja fel a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium. A tárca kiemelte: az új változat a korábbiaknál magasabb célszámokat rögzít például a kibocsátás-csökkentésben vagy a megújulók részarányában. A klímasemlegesség elérése érdekében Magyarország az eddigi 40 helyett 1990-hez képest legalább 50 százalékkal tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok bruttó kibocsátását 2030-ig.

Összesen 300 millió eurós keretmegállapodást kötött az Eximbank a zöld hitelezés élénkítésére. A pénzintézet az ING Banktól vette fel a hosszú lejáratú kölcsönt, melyre a Világbank-csoporthoz tartozó Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség vállal garanciát. A hitelösszeggel az Eximbank a hazai vállalkozások fenntarthatósági fejlesztéseket célzó hitelprogramjait finanszírozza majd.

Hamarosan további kiskereskedelmi láncokkal és újabb termékekkel bővülhet az online árfigyelő rendszer - közölte a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Rigó Csaba Balázs a Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy fogalmazott: mobilapplikációnak kell készülnie és a tervben lévő térképi szűkítéssel a vásárló bejelölheti majd, hogy csak a lakóhelye szűk körzetében található boltok árait mutassa az árfigyelő. Azt is hangsúlyozta, hogy a változtatásokról egy munkacsoport határoz, miután egyeztetett a jelenleg érintett hat nagy kiskereskedelmi lánccal.

Folytatódik az üzemanyagárak emelkedése szerdán a hazai kutakon a holtankoljak.hu adatai szerint. A gázolaj esetében olyan mértékű drágulás jön, amilyenre tavaly december óta nem volt példa. Szerdán a benzin literenként 4 forinttal 649 forintra nő, míg a dízel esetében 15 forintos emelés várható. Ezzel a gázolajért literenként átlagosan 667 Ft kell majd fizetni.

Mintegy 18 milliárd forintos beruházással 170 új munkahelyet hoz létre Miskolcon a járműelektronikai készülékek gyártásával foglalkozó Bosch. A német tulajdonú cég tovább bővíti az elektromos hajtás fejlesztését és tesztelését 4,5 milliárd forintból, és növeli a gyártási kapacitását több terméktípus esetében is 13,5 milliárd forintból.

2030 előtt készen kell állnia a bővítésre az Európai Uniónak és a Nyugat-Balkánnak - közölték a Brdo-Brioni Folyamat szkopjei csúcstalálkozóján kiadott nyilatkozatban a részt vevő országok: Észak-Macedónia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó és Albánia államfői. A nyilatkozat kitért arra is, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió a Nyugat-Balkánra is hatással lehet, ezért ellenálló és befogadó Európai Unióra van szükség, amelynek része kell legyen a térség is.

Kínába utazik Orbán Viktor miniszterelnök a kínai elnök meghívására - erősítette meg a kormányfő sajtófőnöke. Orbán Viktor októberben vesz részt az Egy Övezet Egy Út konferenciáján, amelyre meghívták Vlagyimir Putyin orosz elnököt is.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a következő napokban hivatalos látogatást tesz Oroszországban - közölte a Kreml sajtószolgálata. A találkozó hivatalos dátumát nem közölték, csak annyit tudni, hogy az észak-koreai vezető Vlagyimir Putyin meghívására, a következő napokban látogat Moszkvába.

Külföldi mentőcsapatok csatlakoznak a marokkói földrengés túlélőinek kereséséhez. A halálos áldozatok száma már a 2500-hoz közelít, akárcsak a sérülteké. Spanyolország, Nagy-Britannia és Katar mentőcsapatai már megérkeztek Marokkóba és megkezdték a mentési munkálatokat, miután múlt hét pénteken az ország történelmének egyik legerősebb földrengése pusztított a térségben. A helyi beszámolók szerint a földrengés sújtotta területek néhol még mindig elszigeteltek, mert az utakat földcsuszamlások zárták el. A Richter skálán 7-es erősségű rengés epicentruma al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre volt.

Líbiában a legutóbbi jelentések szerint már több mint kétezren meghaltak a hétvége óta pusztító viharban. Az ügyvezető kabinet az állami intézményeket a károk és az áradások miatt a városokban kialakult helyzet sürgős kezelésére utasította. A még hétfőn is tomboló vihar miatt a hatóságok vészhelyzetet jelentettek be, az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe. Líbia négy nagy olajkikötőjét szombat estétől három napra lezárták. Az ENSZ líbiai kirendeltsége közölte, hogy sürgős segélyt biztosítanak a helyi és országos mentési munkálatok támogatására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×