eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
European Union flag and cash euro banknotes (inflation, devaluation, crisis)
Nyitókép: Javier Ghersi/Getty Images

300 millió eurós kölcsönt vett fel az Eximbank

A hosszú lejáratú hitelt az ING Bank folyósítja és azt a hazai vállalkozások fenntarthatósági fejlesztéseit célzó hitelprogramokra fogják költeni.

A hitelre a Világbank-csoporthoz tartozó Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség (Multilateral Investment Guarantee Agency - MIGA) vállal garanciát, annak végső lejárata 12 év. A forrásból a pénzintézet az exporttevékenységet végző hazai kis- és középvállalkozások, illetve a nagyvállalatok energiahatékonysági, megújuló energetikai, fenntartható ingatlanfejlesztési projektjeit, valamint egyéb éghajlatvédelmi célokat kíván finanszírozni.

Hoffmann Mihály, az EXIM Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a hitelfelvétellel nagyban hozzájárulhatnak az ország gazdasági fejlődésének fenntarthatóbb alapokra helyezéséhez. Bodor Tibor, az ING Bank magyarországi fióktelepének vezérigazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás okozta kihívások kezelése alapvető fontosságú a bolygó és az emberek jólétéhez.

Az Exim volt az első olyan pénzintézet Európában, amely 2021. január 1-jétől nemcsak az új széntüzelésű erőművek, hanem minden szénhez kapcsolódó tevékenység finanszírozását megszüntette.

Ugyanakkor az idén február 1-jén indult a Baross Gábor újraiparosítási program keretében a vállalatok nemzetközi versenyképességét javító energiahatékonysági, illetve megújulóenergia-termelő beruházásait finanszírozza.

A pénzintézet az első fél évet 968,5 milliárd forint összegű hitelkihelyezéssel zárta, mely a 2022-es év azonos időszakához viszonyítva ötszörös növekedést jelent, és a tavalyi egész éves hitelfolyósítás értékét is csaknem kétszeresen meghaladja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×