eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Az elmúlt tíz év rekordösszegű biztosítói kárrendezésével zárul az idei viharszezon - a nap hírei

Mintegy másfélmillió diák számára kezdődik meg az új tanév a közoktatásban. Megjelent az új pedagógus életpálya törvény végrehajtási rendelete

Harmincéves adósságot törlesztettek a pedagógus életpályatörvény elfogadásával – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára a Nemzeti tanévnyitón, Győrben. Holnap mintegy másfélmillió diák számára kezdődik meg az új tanév a közoktatásban. Az államtitkár külön köszöntötte az Ukrajnából menekült több ezer diákot, aki a magyar közoktatásban kezdi meg tanulmányait. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár arról beszélt, hogy az idei tanévben az egészségfejlesztés és a közlekedésbiztonság kiemelt figyelmet kap, bővítik az iskolaőrséget, 18 óráig biztosítják a gyermekek felügyeletét.

Megjelent az új pedagógus életpálya törvény végrehajtási rendelete. A rendelet rögzíti: január 1-jétől a pályakezdő gyakornokok illetménye havi 440 ezer forint lesz, ezt valamennyi pedagógus illetményének meg kell haladnia. Bevezetik a teljesítményalapú bérezést: aki eredményesebben tanít az magasabb jövedelemre számíthat. A maximális heti óraszám 24 óra lesz. A belügyi tárca megismételte: ha lesz uniós forrás, első ütemben 561 ezer forintra nő a pedagógus átlagbér, 2025-re pedig 800 ezer forint körül lesz. Emellett január 1-jétől hazai költségvetési forrásból is további, legalább 10 százalékos bértömeget biztosítanak a béremelésre.

16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből az intézményvezetők nyilatkozata szerint - hangsúlyozta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Az érdekképviselet budapesti tanévnyitó tájékoztatóján Totyik Tamás kiemelte: kritikus mértékű a pedagógushiány a közoktatásban, szerinte a következő öt évben várhatóan mintegy 22 ezer főállású pedagógussal lesz kevesebb. A PSZ megítélése szerint 12 ezerre tehető a nyugdíjas visszafoglalkoztatottak száma, számos intézményben pedig képesítés nélküli alkalmazottakkal fedik el a hiányt.

Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap hitelrészéből. A dokumentumokat határidőre eljuttatják a testülethez - jelentette be a területfejlesztési miniszter. Navracsis Tibor azt mondta: a hitelt az eddigiekhez hasonlóan az energetikai infrastruktúra, az energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöld állátás projektjeinek finanszírozására kérik. Hozzátette: a Bizottság értékelésétől függ, hogy mikor történhetnek meg az első utalások.

December 27-től jövő év január elsejéig tart majd a téli igazgatási szünet a Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján.A javaslatot még júniusban fogadta el a parlament. Ebben az időszakban a hivatalok zárva tartanak, és fő szabály szerint ügyfélfogadás sem lesz. A portfolio felidézi, hogy tavaly több mint 2 héten át tartott a szünet, miután az államigazgatásban a kormány spórolni akart a magas rezsiszámlák miatt.

Szeptember 30-ig lehet szavazni az egymilliárd forint keretösszegű fővárosi közösségi költségvetés fejlesztési ötleteire - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Szavazni minden Budapesten élő vagy dolgozó, tanuló, 16. életévét betöltött ember tud, aki regisztrál az otlet.budapest.hu oldalon vagy felkeresi személyesen valamelyik szavazópontot a városban.

Az elmúlt tíz év rekordösszegű biztosítói kárrendezésével zárul az idei viharszezon - közölte a Mabisz. Az eddigi adatok alapján a társaságok közel másfélszer annyit fizettek ki, mint 2021-ben, az eddigi csúcstartó évben. A Magyar Biztosítók Szövetsége arról számolt be: az idei május-augusztusi viharszezonban a biztosítók lakásbiztosítási szerződések alapján csaknem 110 ezer bejelentésre több mint 13 milliárd forintot fizettek már ki, vagy tartalékolnak kárkifizetésekre.

Elkezdődött a Bécsbe vezető, Budapest- Győr-Hegyeshalom vasútvonal felújításának előkészítése a Biatorbágy-Szárliget szakaszon – jelentette be a MÁV. Az 1-es fővonal rossz állapota miatt előzőleg Lázár János építési és közlekedési miniszter azonnali felújításra szólította fel a vasúttársaságot. A MÁV hangsúlyozza, hogy a 29 kilométeres vonalszakaszon bevezetett sebességkorlátozás mellett a vasúti pálya továbbra is biztonságosan járható, a személyszállító vonatok menetideje pár perccel növekedhet.

Hétfőtől teljes lezárás mellett folytatódik a Nyugati pályaudvar keresztaluljárójának átépítése. A lezárás idején a vágányokat a felszínen, a csarnokon át lehet megközelíteni, ez néhány perccel több időt vehet igénybe, amivel érdemes előre tervezni utazáskor. A vasúttársaság közölte, a felújítás részeként az aluljáróban kicserélik az álmennyezetet és padlóburkolatot a lámpatestekkel, új elektromos hálózattal, vízelvezetőkkel együtt.

Az euróövezetben és az Európai Unióban is stagnált a munkanélküliség júliusban. Az Eurostat adatai szerint júliusban az euróövezetben, 6,4 százalék, az EU-ban 5,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta. Júliusban 12 millió 900 ezer munkanélküli volt az EU 27 országában, ebből 11 millió az euróövezetben. Tavaly júliushoz képest az EU-ban 209 ezerrel, az euróövezetben 264 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma.

Lemondott a brit védelmi miniszter, aki már korábban közölte, hogy távozni kíván tisztségéből. Ben Wallace, aki kulcsszerepet játszott Ukrajna támogatásában, 9 év kormányzati munka, ebből 4 év védelmi miniszterség után vonul vissza a politikai élettől. Rishi Sunak kormányfő az X mikroblogportálon jelentette be, hogy Grant Shapps eddigi energiaügyi minisztert nevezi ki a távozó védelmi miniszter helyére.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×