eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tucker Carlson amerikai televíziós személyiség és konzervatív kommentátor beszél a Turning Point Action konzervatív szervezet konferenciáján a floridai West Palm Beachben 2023. július 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

Tucker Carlson: remélem Orbán Viktor tudja kezelni az Egyesült Államokat

„Nagyra tartom a magyar miniszterelnök politikai képességeit” – nyilatkozta az MCC meghívására újból Magyarországra látogató amerikai médiaszemélyiség.

Hatalmas átrendeződés zajlik a világpolitikában, és Magyarország a méreténél sokkal nagyobb szerephez jut a folyamatban – fogalmazott a Mandinernek Tucker Carlson, az amerikai Fox News korábbi műsorvezetője, aki mostanság a Twitterből lett X-en készít adásokat.

A nagyinterjúban mások mellett kifejtette, hogy szerinte csupán illúzió az amerikai kétpárti rendszer, mert valójában egy véleményen vannak a pártok, ami a nagy ügyeket, a háborút és a gazdaságot illeti. „A szélsőségesek, az őrültek pedig még régebb óta szajkózzák, hogy itt egységpárt van, egy párt, amely kettőnek álcázza magát. Ezt sokáig őrültségnek tartottam, mostanra azonban beláttam, hogy igazuk van” – fűzte hozzá, nyomatékosítva, hogy a gyakorlatban nincs Republikánus Párt vagy Demokrata Párt. „Pénzemberek egy csoportja létezik, akik eldöntik, hogy mi érdekli a pártokat.”

Donald Trumpot illetően kiemelte, hogy az egyetlen dolog, amit csinált, illetve nem csinált, hogy vitte háborúba az Egyesült Államokat négy elnök éve alatt, amit az utóbbi száz évből csak Jimmy Carter mondhat el magáról. Szerinte Trumppal kapcsolatban kétrétű problémájuk van az ország jelenlegi vezetőinek: egyrészt, hogy ösztönösen nacionalista. „Az az első kérdése, hogy miért jó ez az Egyesült Államoknak?” (…) Másrészt megvan az a „rémisztő” tulajdonsága, hogy azt mondja, amit igaznak gondol – tette hozzá Tucker Carlson, aki szerint ezt vagy azért teszi, mert fegyelmezetlen, vagy mert „az igazság lelke lakozik benne”. „Lazán közli, hogy egy tömegben egymillióan voltak, pedig csak százezren.

Bullshitművész” – jelentette ki, hangsúlyozva: de a nagy ügyekben nem hazudik, az igazat mondja.

Megfogalmazása szerint a szavak bármely fegyvernél hatalmasabbak. „És Trumpnak megvan az a késztetése, hogy hangosan kimondjon dolgokat, ezért muszáj őt elhallgattatniuk. Ez az autoriter állam definíciója amúgy: léteznek nagy, mindenki életét befolyásoló dolgok, amiket nem mondhatsz ki. Álmatlan éjszakáik vannak a hatalmon lévőknek, hogy Trump egy napon majd elkezd még több igaz dolgot kimondani, olyan dolgokat, amelyek a társadalmunk szívében rejteznek, és amiket senki nem mond ki. Ettől félnek.”

Az ukrajnai konfliktusban szerinte az Egyesült Államok nem mást akar, mint megdönteni a Putyin-kormányt. „Ki akarja nyírni az elnököt, és leváltani olyasvalakire, akinek megfelel egy amerikai vezetésű világrend. Egy olyan kormányra, amely hasonlít a miénkre, ateista, Isten-­ellenes. Egyesek szerint ez jó cél. Én nem értek vele egyet, de még ha egyetértenék is: elérhető cél ez?” – tette fel a kérdést.

A magyar–amerikai kapcsolatokkal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor tengerentúli megítélését teljes mértékben az amerikai sajtó ellenőrzi, ami olyan okokból gyűlöli őt, amiknek semmi közük a magyar kormányfő tetteihez. Szerinte Orbán Viktor nem szélsőséges, hanem egy rendkívül tehetséges politikus. „Közép-Európa közepén egy tízmilliós, sík ország van rá bízva, hét szomszédos állam gyűrűjében. (…) A magyar kormányfőnek ráadásul nemcsak ezzel a hét országgal, hanem az EU-val is el kell bírnia.” Mint mondta, ehhez óriási diplomáciai tehetség szükséges. Azt is kétli, hogy Orbán Viktor vagy bármely magyar szeretné az oroszokat.

„Kétszer lerohanták Magyarországot, hogy is szerethetnék? De muszáj kijönniük Moszkvával, mert ez a hatalmas ország mindig itt lesz”

– mutatott rá.

Tucker Carlson az interjúban – mások mellett – reményét fejezte ki, hogy a magyar kormány „képes kezelni” az Egyesült Államokat, majd megismételte, hogy nagyra tartja a magyar miniszterelnök politikai képességeit. „Az, hogy a Biden-kormány ennyire fókuszál Magyarországra, mindent elmond róla. Ezek gonosz emberek. Nem szolgálják a saját országuk érdekeit, és nem teszik jobb hellyé a világot. Sőt, rosszabbá, kaotikusabbá, erőszakosabbá teszik” – zárta gondolatait.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×