eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Szántód, 2020. október 20. Komp érkezik Tihanyból a szántódi révbe a Balatonon.  MTVA Fotó: Molnár Bernáth László
Nyitókép: MTVA Fotó: Molnár Bernáth László

"A part beépítése a legnagyobb baj" - Balatorium ökológiai és kulturális hétvége jön

A szabadonbalaton ökológiai mozgalom bárja idén augusztus 25-én egy minibárral lesz jelen a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet nyílt napján, majd augusztus 26-án és 27-én két teljes napon át az Örvényesi Szabadstrandra települ ki.

Balatorium elnevezéssel ökológiai és kulturális hétvége lesz Tihanyban - mondta el az InfoRádióban Zlinszky András limnológus a szabadonbalaton munkatársa.

A Balatorium projekt szakértőjének közlése szerint a pénteki napon egy klasszikus kutatóintézeti nyílt nap lesz a Limnológiai Intézetben, de már ehhez is csatlakoznak művészeti programok. Műalkotásokat lehet megtekinteni, tájsétákat lehet bejárni, illetve idén először a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tihanyi Művésztelepe is megnyitja a kapuit. Itt is betekinthetnek az érdeklődők a művészek, művészhallgatók hétköznapjaiba, illetve abba, hogy egy ilyen táj és a tájnak a problémái hogyan formálják a műalkotásokat és a művészek folyamatait.

Szombat és vasárnap pedig már az örvényesi Platán strandon is folytatódik az ökológiai kulturális hétvége. Itt szintén tájbejárások, installációk, hangséták, strandkönyvtár várják az érdeklődőket, illetve ott lesz sok kutató, szakértő is, akik vízi bejárásokon, előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken keresztül hozzák közelebb a Balaton problémáit a látogatókhoz. Lesz egy társasjáték-bemutató és gyerekprogramok, kézműves-foglalkozások is a szabad ég alatt, a tó partján.

A hétvégi program kapcsán Zlinszky András limnológus az InfoRádióban arról is beszélt, hogy a legfontosabb probléma a Balatonnál a beépített területek terjeszkedése a tavon.

Azt látjuk, hogy ahogy korábban a falvak, települések szigetek voltak egy természetes vagy természetközeli tájban, mostanra ez az arány gyakorlatilag megfordult. Most a természetes élőhelyek a szigetek egy ember által intenzíven használt tájban. A beépített területeknek a terjeszkedése a vízparti nagy épületeknek a terjeszkedése, és

a szőlőknek, gyümölcsösöknek egyre inkább az üdülőövezetbe való bevonása most már megszakítja a kapcsolatot az egyes élőhelyek között. Így olyan kicsi foltok jönnek létre, amelyek önmagukban már nem biztos, hogy életképesek.

Ezen kívül pedig egyre inkább növekszik az algavirágzások, alga-tömegprodukciók kockázata. 2019-ben volt az az emlékeztetés év, amikor minden korábbi rekordot meghaladott az algák mennyisége a tóban, és a klímaváltozás és a tó üledékében évtizedek alatt felgyűlt tápanyagok miatt tartani lehet tőle, hogy újra be fognak következni ilyen állapotok, amikor adott esetben akár a strandoláshoz engedélyezett határértéket is meghaladhatja az algák mennyisége - tette hozzá a szakember.

Ugyanakkor a szabadonbalaton munkatársa hangsúlyozta, hogy mostanában szerencsére sem ilyen, sem pedig más oxigénhiányos helyzet kialakulása nem fenyeget. Ami viszont gondot okoz, az az, hogy sajnos most is vannak invazív fajok a tóban és a tó körül is.

Jelenleg például a törpeharcsának az elszaporodása okoz gondot, de van egy idegenhonos rákfaj is, amelyik éppen az őshonos kecskerákot látszik kiszorítani. A bálványfának és a kanadai aranyvesszőnek a terjeszkedése az pedig nagyon-nagyon értékes gyepeket, természetközeli vízjárta réteket alakít át új, homogén és fajszegény élőhelyekké - mondta el az InfoRádióban Zlinszky András limnológus, a szabadonbalaton munkatársa, a Balatorium projekt szakértője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×