eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) megbeszélést folytat Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel (j2) a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 19-én. A kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b4).
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Diplomáciai nagyüzem a Karmelita kolostorban – a nap hírei

Diplomáciai nagyüzem indult a Karmelita kolostorban. Több földrengés is megrázta ma a Dél-Alföldet. Megnyitották az atlétikai világbajnokságot Budapesten.

Diplomáciai nagyüzem indult a Karmelita kolostorban. Orbán Viktor Facebook-oldalán közölte: a következő 2 napban 15 vendég érkezik hozzá. Orbán Viktor ma Janez Jansát, Szlovénia korábbi miniszterelnökét fogadta a Karmelita kolostorban. A kormányfő közölte: a világbajnokság és az augusztus 20-i nemzeti ünnep kapcsán találkozik a hazánkba látogató katari emírrel, Törökország, Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Türkmenisztán elnökével, valamint a balkáni országok, Szerbia és Bosznia-Hercegovina vezetőivel is.

Az ukrajnai háború árnyékában a sport béketeremtő természete felértékelődik - hangsúlyozta a köztársasági elnök a budapesti atlétikai világbajnokságot megnyitó beszédében. Novák Katalin kiemelte: nemcsak az élsportot, de az egészséges élet alapjául szolgáló tömegsportot is ünnepeljük. A világbajnokságon 200 ország több ezer atlétája vesz részt.

Négynapos látogatásra érkezett Magyarországra II. Tavadrosz kopt pápa a kormány meghívására. A kopt ortodox egyház vezetője vasárnap, a Szent István-bazilika előtti téren Erdő Péter bíboros meghívására részt vesz az ünnepi szentmisén.

Rendben zajlottak tegnap a Szent István-napi programok Budapesten. Az első nap több tízezer látogató kereste fel a helyszíneket - közölte Kovács Zoltán, az augusztus 20-ai ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Facebook-oldalán. A rendezvénysorozaton ma 14 helyszínen több mint 200 programmal várták az érdeklődőket.

Több földrengés is megrázta ma a Dél-Alföldet – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma. A Richter-skála szerinti 4-es erősségű rengés volt délelőtt a Békés vármegyei Gyomaendrődtől 11 km-re, majd egy szintén 4-es erősségű rengés a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Túrkevétől körülbelül 3 kilométerre, 1 óra körül pedig a Békés vármegyei Szarvastól 5 kilométerre egy 2,8-as erősségű földrengés pattant ki. Délután 2,8-as és 3,5-es utórengések is voltak Szarvas környékén. Károkról eddig nem jeleztek a katasztrófavédelem felé.

A tanárhiány kezelése érdekében az eddiginél jóval rugalmasabbak lesznek a tankerületek – mondta a köznevelési államtitkár a Népszavának adott interjúban. Maruzsa Zoltán úgy fogalmazott: ahol nagy a szükség, és meg kell fogni az ígéretes jelölteket, ott sávos keretek között magasabb béreket is lehet ajánlani a tanároknak.

Százezer főre vetítve 2021-ben Magyarországon volt a harmadik legkevesebb orvos az Európai Unióban – írja az Eurostat most publikált, de 2021-es adatai alapján a Népszava. 2021-ben nagyjából 1,82 millió orvos praktizált az EU-ban, a legtöbben, 377 ezren Németországban, majd 243 ezren Olaszországban, Franciaországban pedig 216 ezren. Magyarország így a 12., 32 ezer praktizáló orvossal.

Vasárnaptól közvetlen légi járat köti össze Magyarországot Üzbegisztánnal – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az üzbég ipari és kereskedelmi miniszterrel közös tájékoztatóján. Megállapodás született egy jövőbeli, több százmillió eurós közös orosz-üzbég-magyar nukleáris együttműködésről is. Vagyis, ha Üzbegisztán új atomerőművet épít, azt olyan technológiával teszi, amelyből a legjobbat magyar vállalat tudja biztosítani.

A magyar kormány már csaknem ötmilliárd forinttal támogatta az ősi libanoni keresztény helyek megőrzését, felújítását – közölte Szijjártó Péter, amikor fogadta Gibran Bászil, egykori libanoni külügyminisztert. A magyar külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: az országban 66 középkori templom felújítása zajlik magyar segítségnyújtással.

Volodimir Zelenszkij a Telegramon közölte: felesége kíséretében hivatalos látogatásra érkezett Svédországba. Az ukrán elnök Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel, a királyi családdal és a parlament tagjaival folytat tárgyalásokat. A találkozók napirendjén a védelmi ágazatban folytatandó kétoldalú együttműködés, valamint Ukrajna európai uniós tagságának a kilátásai is szerepelnek.

Amerikai szövetségi ügyészek 33 év börtönt kérnek a 2021. január 6-i Capitoliumnál történt zavargások egyik fő szervezőjének tartott Enrique Tarrióra. A férfit az esküdtszék májusban mondta ki bűnösnek. A Proud Boys nevű radikális szervezet egykori vezetőjét és három társát a ritkán alkalmazott államellenes szervezkedés vádja miatt ítélték el.

Több mint két évtizedet kell börtönben töltenie Pascale Ferrier-nek, aki levélben mérget küldött Donald Trumpnak, és az akkori amerikai elnök meggyilkolását tervezte 2020-ban. Az 56 éves kanadai-francia kettős állampolgárságú nőt az Egyesült Államok és Kanada határán tartóztatták le, az autójában töltött fegyvert és nagy mennyiségű lőszert találtak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×