eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Városrendészet Gyöngyös

Magyarországon elsőként drónt vetnek be a városrendészek

Átadták a helyi önkormányzat közbenjárásával beszerzett drónt Gyöngyösön, ahol az országban elsőként figyelik a közbiztonságot ilyen eszközzel.

Ferenczy Dániel, a Gyöngyösi Városrendészet igazgatója szerint egyre elterjedtebbé válik a drónok alkalmazása itthon is. Ezeket az eszközöket a településbiztonság területén jelenleg csak a rendőrség alkalmazza. Hozzátette: éppen emiatt nagy lehetőség számukra, hogy a gyöngyösi önkormányzat engedélyezte a beszerzésüket – írja a heol.hu.

A mostani bejelentés azért számít mérföldkőnek, mert eddig önkormányzati rendészetek hivatalosan nem használtak drónokat idehaza. Számos egyeztetésen, oktatáson vannak túl annak érdekében, hogy az adatvédelmi jogszabályi környezetnek megfelelve vethessék be az eszközöket. Erre többek közt azért volt szükség, mert Magyarországon nincs olyan modell, amit átvéve alkalmazni lehetne a drónokat erre a célra.

Ferenczy Dániel kiemelte, hogy a drónos ellenőrzés nem váltja ki a hagyományos, személyes egyenruhás ellenőrzést, de azt kiegészítve képes sokkal hatékonyabbá tenni. A drón előnye, hogy

alacsony az üzemeltetési költsége, pilóta nélkül működtethető és rövid idő alatt nagy területeket képes ellenőrizni.

A drón alkalmazható például rendezvények biztosítására, felügyeletére, illegális hulladéklerakók felderítésére vagy elhárítására, járőrözésre, helyszíni szemlékre, rendőrségi segítségnyújtásra, bűncselekmények felderítésére, megfigyelési feladatokra, eltűnt személy felkutatására is.

A DJI Matrice RTK 350-es drónt kezdetben a külterületeken használják majd az illegális hulladék kihelyezésének elhárítása miatt, később viszont a belterületi szakaszokon is megjelenhetnek Gyöngyösön.

Drónokkal figyelik a dohánylopásokat is

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemrég közölte, hogy a dohánybetakarítás megkezdésével ismét fokozottan ellenőrzi a termelőket, és ebben komoly szerep jut a drónoknak.

Az ország dohánytermelő területének több mint 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében található. A két vármegyében több száz termelőre koncentrál a NAV ebben az időszakban, de a folyamatos kontroll az ország egészére kiterjed.

A betakarítások idején kiemelt szerepet kap a dohánylevél feketepiacra juttatásának megakadályozása, a termelőket kockázatelemzések alapján vagy szúrópróbaszerűen ellenőrzi a hatóság.

A közúti szállítások kontrollja mellett az egyenruhások telephely-ellenőrzéseket is végeznek, a termőterületek monitorozására drónokat is bevetnek.

A NAV tájékoztatása szerint alighogy megkezdődött a dohánylevelek betakarítása, a pénzügyőrök egyre-másra értek tetten magánszemélyeket, akik a termőföldeken jogosulatlanul szedték a dohányt. A növényi részeket padlásaikon és tárolóikban szárították, majd pedig feldolgozták. Az elkövetőknek – a jövedéki eljárás és milliós nagyságrendű bírság megfizetése mellett – lopás miatt kirótt szankcióval is számolniuk kell.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×