eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vízmérce az áradó Murán Letenyénél 2023. augusztus 8-án.
Nyitókép: MTI/Katona Tibor

Több mint 160 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban - a nap hírei

A kormányszóvivő szerint a kormányzati intézkedések együttes hatása a felére csökkentette az élelmiszerárak inflációját. Orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai Herszon régióját.

Több kormányzati intézkedés együttes hatása a korábbi felére csökkentette az élelmiszerárak inflációját - jelentette ki a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra a Kossuth rádióban elmondta: jó esély van arra, hogy az év vége helyett már októberben el lehet érni az infláció jelentős mérséklését. A kormányszóvivő szerint az árstop augusztus eleji kivezetése a tapasztalatok szerint árcsökkentésre kényszerítette a nagy multinacionális áruházláncokat, így a 62 termékkategória közül már 52-ben látható az árleszorító hatás.

Több mint 160 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, de mindenhol folyamatos apadásra készülnek a szakemberek - tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Mivel a vízgyűjtők területén a napokban nem kell csapadékra számítani, ezért nincs utánpótlása az árhullámnak. A Dráván levonuló árhullám Drávaszabolcsnál 10 centiméterrel maradt el a legmagasabb vízszinttől. A Rába Győrnél a pénteki 435 centiméteres tetőzés után lassan apad, a Mura pedig már a teljes szakaszán apad.

A legtöbb helyen befejeződött az aratás, a kihívások ellenére az idén is biztosított az ország kenyere - erősítette meg az agrárminiszter. Nagy István hozzátette: a kedvezőtlen időjárás miatt országosan még valamivel több, mint 30 ezer hektár őszi búzát kell betakarítani. A tárcavezető kitért arra is, hogy az idén a gabona és az olajosnövény felvásárlási árak rendkívül alacsony szintje okoz kihívásokat, a globális politikai helyzet folyamatos változása pedig rendkívüli módon felbolygatta a világ gabonapiacát.

Az LMP szerint újabb 7 vasúti mellékvonal bezárását tervezi a kormány, pedig azok fejlesztésével és felújításával megmenthetők lennének ezek a vonalak. Az ellenzéki párt úgy látja: a bezárások fő indokaként megnevezett járműhiányt lehetne orvosolni; 20 milliárd forintból használt dízel járművekkel le lehetne cserélni az egész flottát. A párt új országos mellékvonal-stratégiát is sürget. Hangsúlyozza: a zöld közlekedéspolitika alapja a vasút, ami Európában mindenhol reneszánszát éli.

Megütközéssel értesült a szentgotthárdi pszichiátriai otthonban tapasztalt állapotokról az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért. A pszichiátriai gondozottak jogvédelmére is szakosodott civil szervezet már számos visszásságra hívta fel a figyelmet az otthon működésével kapcsolatban, amelyről több ombudsmani jelentés is készült. Néhány napja a sajtó hívta fel a figyelmet a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonában tapasztalt áldatlan közegészségügyi állapotokra, például az otthon lakóit ellepő ágyi poloskák tömegére.

A tűzvédelmi törvény tervezett módosításának visszavonását javasolja a Lánglovagok Egyesület. A Miniszterelnöki Kabinetiroda augusztus 7-én bocsátotta társadalmi egyeztetésre az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő törvénytervezetet. Ebben a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére hivatkozva jelentősen szűkítenék azoknak a körét, akiknek Tűzvédelmi Szabályzatot kellene készíteniük, valamint eltörölnék a munkavállalók éves tűzvédelmi oktatásának általános kötelezettségét. A Lánglovagok Egyesület egyetért az adminisztratív terhek csökkentésével, de nem a tűzvédelem rovására, ezért a Tűzvédelmi Szabályzat és a tűzvédelmi oktatás reformját sürgeti az egyesület.

Eddig mintegy 5 ezer diabéteszes gyermek vett részt az Erzsébet-táborokban – mondta el közösségi oldalán a társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott. Nyitrai Zsolt megemlítette, hogy Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él, közülük pedig 5 ezer gyermek 1-es típusú diabéteszes. Hozzátette: az idén 21 cukorbeteg szervezet vesz részt a gyermekek táboroztatásában.

Országszerte 185 street food vendéglátó létesítményt ellenőrzött júliusban a Nébih. A hatóság kiemelt figyelmet fordított az élelmiszerhigiéniai követelmények betartására, az imitátumok használatára és a vásárlók informálására. Az ellenőrök 14 alkalommal szabtak ki bírságot, 1 létesítmény tevékenységét korlátozták és egy esetben 50 kg húst semmisítettek meg.

Orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai Herszon régióját, a 6 halálos áldozat között egy csecsemő is van - jelentette be az ukrán belügyminiszter. Az ukrán főügyészség becslései szerint a 2022 februárja óta tartó háborúban már legalább 500 gyerek halt meg, további 1.100 pedig megsebesült. A valódi szám ennél vélhetően sokkal magasabb lehet, mivel a harcok sújtotta, valamint az orosz erők által megszállva tartott régiókból nincsenek adatok.

Az Ukrajnával határos Belgorod megye légterében három, Kurszk megye felett pedig egy ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem - közölte az illetékes moszkvai minisztérium. A drónokat a hajnali órák és kora délután között semmisítették meg. A támadások személyi sérülést és anyagi kárt nem okoztak. Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településérők is jelentettek a hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Nyomozást indított a cseh rendőrség egy ismeretlen tettes ellen, aki a hét végén, a D1-es autópályán, Brno közelében elhagyta az általa vezetett magyar rendszámú teherkocsit, amikor a hatságok szúrópróba-szerűen ellenőrizni akarták a járművet. A rendőrség 62 illegális migránst talált az elhagyott magyar teherautóban.

Mintegy ezer menedékkérő érkezett Lampedusa szigetére a hétvégén - közölte az olasz parti őrség. A római belügyminisztérium adatai szerint az idén eddig csaknem 95 ezer, tengeri úton érkezett illegális bevándorlót számláltak. Ez kétszerese a tavalyi év azonos időszakában mértnek.

A Batthyány térről induló hajókkal is utazhatnak a nézők a jövő szombaton kezdődő budapesti atlétikai világbajnokság helyszínére. A hajók 30-40 percenként követik majd egymást a Batthyány tér és a MÜPA hajóállomás között, ahonnan rövid sétával elérhető a Nemzeti Atlétikai Központ bejárata. A menetidő mindössze 15 perc. A hajójegy ára 1.500 forint, amivel adott napon korlátlan számban lehet utazni a Batthyány tér és a MÜPA hajóállomás között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×