eur:
389.39
usd:
363.8
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Remek nyári hírt közölt az agrártárca, de az esőnek nem örültek

A legtöbb helyen befejeződött az aratás.

Hazánkban a legtöbb helyen gyakorlatilag befejeződött az aratás, az ország kenyere a kihívások ellenére idén is biztosított – közölte Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt héten lehullott jelentős mennyiségű csapadék megnehezítette és megakasztotta a betakarítási munkákat.

A még le nem aratott gabonák sok helyen megdőltek.

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt országosan még valamivel több, mint 30 ezer hektár őszi búza vár betakarításra, de ebből lehet, hogy egy jelentős rész már nem fog érdemben hasznot termelni a gazdálkodónak – tette hozzá.

Nagy István kiemelte, az őszi árpa aratása már az elmúlt hetekben befejeződött. Az országos termésátlag 5,5 t/hektár, ami elmarad a várakozásoktól. A búza betakarítása is csaknem befejeződött, aratásának készültsége eléri a 96%-ot és 5,6 t/ha körüli termésátlagot mutat. Hangsúlyozta, a tavaszi árpa betakarítása is gyakorlatilag végéhez ért, 4,4 t/ha termésátlaggal. A tritikálé 96%-a be lett takarítva 4,7 t/ha átlaggal. A rozs betakarítása pedig 98%-os 3,3 t/ha termésátlaggal - sorolta a miniszter. A nyári aratású kultúrák vetésterülete nőtt, többek között a termésbiztonság, a kisebb költségigény, valamint az ukrán gabona okozta piaci bizonytalanságok miatt a kukorica rovására.

Magvetéssel restaurált gyep egykori búzaföldön a fűmagvetés után két évvel.
ELKH/Lengyel Szabolcs
Magvetéssel restaurált gyep egykori búzaföldön a fűmagvetés után két évvel. ELKH/Lengyel Szabolcs

A tárcavezető kitért arra is, hogy az idei nyáron a gabona és olajosnövény felvásárlási árak rendkívül alacsony szintje okoz kihívásokat. A hazai felvásárlási tarifák és az irányadó párizsi árutőzsdei gabonajegyzési árak között óriásira nőtt a különbség. Az orosz-ukrán háború, az Ukrajnának biztosított teljes vámmentesség, a fekete-tengeri kikötők blokádja miatti szállítási lehetőségek folyamatos változása rendkívüli módon felbolygatta a világ gabonapiacát – fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×