eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Vendégek az Aqua-Palace barlangfürdőjében. A szeptembertől május 1-ig tartó téli strandszezonban folyamatosan nyitva tart és szolgáltatásaival fogadja hazai és külföldi vendégeit a hajdúszoboszlói Aqua-Palace fedett élményfürdő. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Oláh Tibor

Nem is gondolná, melyik ország turistái mentették meg Hajdúszoboszló turizmusát

A külföldiek körében továbbra is Budapest legnépszerűbb úticél, de sokan választják Bükfürdőt, Sárvárt, Siófokot, Debrecent, Balatonfüredet, Győrt és Szegedet is.

A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma már tavaly meghaladta a belföldiekét – mondta az InfoRádióban Németh Viktória, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.

"Az év első felében dinamikusan akár két számjeggyel is bővült a külföldi vendégéjszakák száma Magyarországon. 2023-ban már visszaállhat a koronavírus-járvány előtti turistaforgalom, illetve azt már meg is haladhatja külföldi vendégéjszakák száma" – mondta.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2022-ben a határon túlról érkező turisták 73 százaléka Budapestet, 4 százaléka Hévizet, 3-3 százaléka Hajdúszoboszlót, Bükfürdőt és Sárvárt, 2-2 százaléka pedig Siófokot, Debrecent, Balatonfüredet, Győrt és Szegedet választotta. Az elemző szerint

Hévízre elsősorban Szlovákiából, Szlovéniából, Csehországból, és a legnagyobb küldőpiacról, Németországból érkeztek turisták.

Hévíz esetében jelentősebb kiesést okoz, hogy az orosz ajkú vendégek távol maradtak. Ennek háttere elsősorban az orosz-ukrán konfliktus, illetve hogy már megszűnt a közvetlen légi közlekedés Hévíz és Oroszország között.

Ugyanakkor Hévíznek mégis sikerült pótolni a veszteségeket: többek között a legnagyobb küldőpiacáról, Németországból, de a szomszédos országokban, illetve a V4-ek körében is egyre népszerűbb ez a magyarországi fürdőváros.

Hajdúszoboszló esetében Lengyelország, Románia, Németország Szlovákia és Csehország jelentenek fontos küldőpiacokat. Meglepő tény, hogy

a német turisták mellett a moldáv vendégek töltik a legtöbb időt Hajdúszoboszlón, ők akár hét vendégéjszakát is eltöltenek a fürdővárosban.

Bükfürdő esetében a cseh, osztrák, német és szlovák turisták jelentik a legfontosabb küldőpiacokat.

A turizmus a világ harmadik legnagyobb exportágazata az üzemanyagok és a vegyszerek kereskedelme mögött, megelőzve az élelmiszerek és az autóipari termékek eladását – tette hozzá Németh Viktória, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×