eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseinek átadásán az Országházban tartott ünnepségen 2023. március 24-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A nap, amikor eldőlhet a svédek NATO-csatlakozásának magyar sorsa

Rendkívüli ülést tart az Országgyűlés hétfőn. A törvényhozás napirendjére az ellenzék kezdeményezései mellett a svéd NATO-csatlakozás megszavazása is felkerült, de ezeket várhatóan megtárgyalni sem fogják.

Az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés hétfőn délután egy órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Ezt követően a parlament megszavazná Svédország NATO-csatlakozását, de várhatóan nem fogja, mert a Fidesz és a KDNP képviselői nem lesznek ott a tanácskozáson – ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón.

"Meglátjuk, hogy az ellenzék nem bojkottálja-e saját maga által kezdeményezett ülést, de úgy tudom, a Fidesz frakció nem fog részt venni az ülésen" – mondta.

Gulyás Gergely arról is beszélt a Kormányinfón, hogy a svéd NATO-csatlakozás egy éve húzódó magyar ratifikációja nem a kormányon múlik, hanem a kormánypárti frakció. Úgy véli, "méltányolható érveket" hoztak fel képviselők, például azt, hogy a svédekkel egy szövetségi rendszerben vagyunk az Európai Unióban, ahol nem úgy viselkednek, mint szövetségesek, hanem mint akik ellenségként tekintenek az országra, legalábbis

annak demokratikusan választott kormányára.

"Illene őket megkérdezni arról, hogy ha ilyen ellenségesen tekintenek ránk, akkor miért akarnak egy másik szövetségben a szövetségeseink lenni, vagy így lesz-e ezután is. Várjuk a választ" – mondta a miniszter.

A borítékolható határozatképtelenség miatt az Országgyűlés plenáris ülését a napirend előtti felszólalásokat követően minden bizonnyal berekesztik, így várhatóan elmaradnak az interpellációk, az azonnali kérdések, és a kérdések is.

Az ellenzék saját kezdeményezéseinek megvitatására sincs remény,

ugyanis a magyar családok megsegítéséről, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségi szabályairól, az Erasmus és a Horizont programok finanszírozásáról, a klímavédelmi vállalások erősítéséről, és a szélerőművek létesítéséről készített javaslatok. A Fidesz-KDNP távolmaradása miatt azonban ezek a témák legfeljebb csak ősszel kerülhetnek az Országgyűlés elé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×