eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Belváros Önkormányzata/277f1417f9ee4cae9ac9842c578dbf18.jpg
Nyitókép: Belváros Önkormányzata/277f1417f9ee4cae9ac9842c578dbf18.jpg

Rá nem ismerne egy belvárosi utcára Budapesten

A főváros V. kerületi önkormányzata száz új fával, zöld buszmegállóval, több mint félszáz kerékpártárolóval, víztakarékos öntözőrendszerrel, esővízgyűjtő ciszternával és a talajvizet hasznosító fúrt kúttal valósította meg a Magyarországon úttörőnek számító, klímatudatos fejlesztést az Arany János utcában.

Átadták a forgalomnak a megújult Arany János utcát Budapesten, amely Magyarország első klímatudatos utcája. Budapest-Belváros Önkormányzata az utca felújítását egy teljesen új, több ponton is kifejezetten klímatudatos célrendszert szem előtt tartva valósította meg.

A beruházásnak köszönhetően olyan térség született a Belvárosban, amely már a jövő klímastratégiáját tükrözi.

Létrehoztak egy a városi környezetet jól tűrő, ugyanakkor nagy zöldfelületet képező és gyorsan növő vadszőlő fajtákkal befuttatott buszvárót, egy új, biztonságos gyalogos-átkelőhelyet, illetve a járdát kiszélesítették és egy szintbe helyezték az útpályával, ezáltal megteremtve a kényelmes, akadálymentes közlekedés feltételeit a kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedőknek.

De gondoskodtak a megfelelő kerékpáros-infrastruktúra kialakításáról is és ügyeltek arra, hogy mindez a lehető legkevesebb gépjármű parkolóhely veszteséggel járjon.

A 100 új fa elültetésekor a fák városi környezethez való alkalmazkodását támogató ültetési rendszereket alkalmaztak. Ennek köszönhetően

létrejött Magyarország leghosszabb, Stockholm-módszerrel ültetett fasora,

ahol az utcafelület természetes lapkőburkolatának köszönhetően a csapadékvíz behatolhat a fák gyökérzónájába és ott el is tárolódhat. A talaj így stabilan porózus marad, a fák pedig egészséges, városi környezetben szokatlanul nagy gyökérzetet és lombozatot fejleszthetnek.

A fák öntözését segíti egy az utcában teljesen egyedülálló különleges módon kialakított esővízgyűjtő ciszterna megépítése is. Ebben a közelben lévő bank székházának tetejéről lecsurgó vizet gyűjtik össze, ami nagyjából 200 fa napi öntözését teszi lehetővé. A ciszternát az esőmentes időszakokban a mellé épített Duna által táplált vizű fúrt kút szolgálja ki talajvízzel.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×