eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Diákok a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga kezdete előtt a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában Pécsen 2023. május 8-án. Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1160 helyszínen 72 569, emelt szinten 51 helyszínen 1771 vizsgázó tesz érettségit.
Nyitókép: MTI/Ruprech Judit

28 százalékkal több, mintegy 95 ezer diákot vettek fel a felsőoktatásba - a nap hírei

Az Európai Bizottsággal megegyezett a kormány az igazságügyi törvénymódosítás szövegéről – hangzott el a kormányinfón. Újabb akkumulátorgyár épül Magyarországon, Nyíregyházán.

Már októberben egyszámjegyű lehet az infláció, jövőre pedig akár 5 százalékos is lehet a fogyasztói árindex – hangzott el a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy kormány szerint idén az év egészére reálisnak tűnik a 1,5 százalékos gazdasági növekedés, jövő évre pedig továbbra is 4 százalékot várnak. Az is elhangzott, hogy a kormány benyújtotta az első számlákat Brüsszelnek, 202 millió forint kifizetését várják a hétéves uniós költségvetés terhére A miniszter elmondása szerint a Bizottsággal megegyeztek az igazságügyi törvénymódosítás szövegéről, így a 7 éves költségvetésből a kifizetéseknek nem lehet akadálya.

A buszok üzemeltetése olcsóbb, és jobb szolgáltatási színvonalat biztosít – ezzel indokolta a vasúti mellékvonalat bezárását a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón luxusnak nevezte, hogy busz és vonat is járjon ott, ahol erre nincs igény.

Újabb akkumulátorgyár épül Magyarországon, Nyíregyházán hozza létre első európai üzemét a kínai Sunwoda. Az 580 milliárd forintos beruházás több ezer munkahelyet teremt a városban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a cég számára kiemelten fontos a környezetvédelem, a gyár teljes vízigényének 90 százalékát tisztított szennyvízből biztosítják, és szennyvíz-előkezelőt is építenek. A cég napelemparkot is telepít, így alapvetően megújuló energiával biztosítják majd az üzem működését.

Idén 28 százalékkal több, csaknem 95 ezer diákot vettek fel a felsőoktatásba, 10 jelentkezőből 8 diák pedig állami ösztöndíjjal kezdi meg tanulmányait. A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint ez azt mutatja, hogy a megújult felvételi rendszer jól teljesített. Hankó Balázs az Inforádióban elmondta: ez főként annak köszönhető, hogy az egyetemeket összekapcsolták a gazdaság és a térség szereplőivel, és rugalmasabb felvételit vezettek be. Hozzátette: a diplomás utánpótlás nem főváros-központú, miután minden 2. diákot vidéki egyetemre vettek fel, ami 43 százalékos növekedést jelent. A legnépszerűbbek továbbra is a gazdaságtudományi szakok: ezekre 21 ezren nyertek felvételt.

A legtöbben az ELTE-re felvételiztek, a 2. legnépszerűbb a Debreceni Egyetem, a 3. pedig a Szegedi Tudományegyetem volt. A legnépszerűbb szakok között a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint a pszichológia szerepel. Ezekre szinte mindenhol 400 pont felett volt a határ. A Corvinus nemzetközi gazdálkodás szakán 480, míg az ELTE jogász szakán 477 pont kellett a bejutáshoz. A Semmelweis Egyetem általános orvosi szakán 444 ponttal lehetett bejutni.

A magyar kormány továbbra is mielőbbi tűzszünetet sürget az ukrajnai háborúban – jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta: a kormány a Honvédelmi minisztériumtól azt a tájékoztatást kapta, hogy az ukrajnai háborúnak már több mint 300 ezer halálos áldozata van, az ukrán ellentámadás pedig nem hozott érdemi eredményt. A beszámoló szerint az oroszoknak nagyobb a tartaléka, de több a vesztesége. Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy tudomása szerint a Fidesz-frakció nem vesz részt a hétfői rendkívüli parlamenti ülésen, amit az ellenzék kezdeményezett a svéd NATO-csatlakozás ügyében.

Kilencven nappal meghosszabbította az ukrán parlament a hadiállapotot és a mozgósítást. A következő parlamenti választásokat októberben kellene megtartani, de a törvény szerint hadiállapot idején nem tarthatók választások. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán nyújtotta be a parlament mandátumának meghosszabbítására vonatkozó javaslatokat a törvényhozásnak.

Az élelmiszer-ellátás biztosítását ígérte az afrikai vezetőknek az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a Szentpéterváron zajló 2. Oroszország-Afrika-csúcstalálkozón azt mondta: Oroszországban rekord gabonatermésre számítanak, és készek kiváltani az Afrikába irányuló ukrán gabonaexportot, így a következő 3-4 hónapban ingyen tudnak biztosítani országonként 25-50 ezer tonna gabonát Burkina Fasónak, Zimbabwének, Malinak, Szomáliának, a Közép-afrikai Köztársaságnak és Eritreának.

5-re emelkedett a görögországi tüzek áldozatainak száma, miután egy nő és egy juhász vesztette életét az újra felcsapó lángokban. A tűz farmokat és üzemeket pusztított el. Rodosz szigetén már 10. napja küzdenek a lángokkal a tűzoltók, ugyanakkor az újabb jelentések szerint a tüzek kezdenek alábbhagyni. Görögország-szerte a 40 Celsius-fokot meghaladó hőmérséklet miatt azonban továbbra is rendkívül magas a tűzveszély.

A Balatonnál a júliusi vendégforgalom már most meghaladja a koronavírus-járvány előtti rekordév számait – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az adatok szerint a főszezonban eddig több mint 700 ezer vendég volt a tónál, nekik köszönhetően június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek. Ezzel elérték a 2019-es év forgalmának 98,6 százalékát.

Biztonsággal látogathatóak a balatoni vendéglátóhelyek – állapította meg a NÉBIH vizsgálata. A hatóság ellenőrei többségében csak kisebb szabálytalanságokat állapítottak meg. A legtöbbször az élelmiszerek tárolását, vagy nyomonkövethetőségét kifogásolták.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×