eur:
382.1
usd:
354.39
bux:
0
2023. december 8. péntek Mária
Nyitókép: Police.hu,

Híhetelen, hogy óránként hány gyorshajtót fognak meg a rendőrök

Sokkal több száguldozót állítanak félre és büntetnek meg a rendőrök az út szélén, mint egy évvel korábban.

408 854 alkalommal szabott ki gyorshajtásos bírságot a rendőrség 2023 első felében, ami jelentős, 40,3 százalékos növekedés 2022 első feléhez képest – derült ki a Vezess.hu által az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) kikért legfrissebb adatokból. A lap tudomása szerint ilyen sok büntetést – a megengedett sebességhatárok túllépése miatt – még soha nem szórtak szét az egyenruhások a január eleje és június vége közötti időszakban.

Napra lebontva és átlagot nézve ez azt jelenti, hogy az idei év első hat hónapjának minden egyes napján 2234 gyorshajtást rögzítettek a traffipaxok. Órára bontva még inkább elgondolkodtatóak az adatok:

2023 első hat hónapjának minden egyes órájában átlagosan 93 gyorshajtást rögzített a rendszer.

Hatalmas szám ebből következően a kiszabott teljes bírságösszeg is, 11 323 191 000 forintnyi közigazgatási bírságot kaptak a bemért járművek üzemben tartói és vezetői együttesen. Ez 13 százalékos növekedés a 2022 első feléhez képest. Elosztva a bő 11 milliárdot a bírságok számával 27 695 forint jön ki átlagos bírságösszegre egy-egy szabálytalanságnál – olvasható.

Mint írják, a rendőrség gyorshajtásos statisztikája két részből áll: egyrészt az objektív felelősség alapján kipostázott bírságok számából (ezek a fix vagy mobil traffik által lefotózott esetek postán kiküldött csekkekkel), valamint a sebességhatárok megszegése után megállított autósok bírságaiból.

A múlt esztendő hasonló időszakához képest előbbi a kipostázott bírságok száma minimálisan változott, 273 287-ről 298 031-re, ami 9 százalékos különbség. Ezzel szemben a gyorshajtással lefülelt, majd útszélre állított, és helyben felelősségre vont autósok közigazgatási bírságainak a száma idén 110 823 volt az év első felében, míg tavaly ugyanekkor csak 18 019. Vagyis

több mint hatszorosára emelkedett a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Mindez magyarázattal szolgálhat arra, hogy miért csak 9 százalékkal több a teljes bírságösszeg 40,3 százalékos bírságszám-emelkedés mellett. A csekkek 30 és 300 ezer forint közötti büntetést tartalmaznak, miközben a sebességhatár megszegése után egyből megállított autósok helyszíni bírsága 5 és 50 ezer forint között lehet jelenleg – írja a Vezess.hu mások mellett arra is kitérve, hogy mi lehet a több bírság magyarázata.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×