eur:
391.07
usd:
366.99
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Így söpör át a vihar az országon - már harmadfokú a riasztás

Heves zivatarok veszélye miatt Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegyére a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztásokat is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek késő délután.

A három vármegye egyes járásaiban a következő órákban heves zivatarra kell számítani, és a zivatarokat kísérő szél, jégeső is jelentős kockázatot jelent.

A meteorológiai szolgálat közölte: péntek este és az éjszaka első felében egyre többfelé várhatók nyugatról kelet felé mozgó zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek. Az ország déli felén van a legnagyobb esély heves zivatarokra. A zivatarokat viharos, óránkénti 60-90 kilométeres széllökés, kisméretű jég, intenzív eső, helyenként felhőszakadás kísérheti, de a heves zivatarokat akár károkozó, óránkénti 90-100 kilométeres, néhol 110 kilométer/órásnál is erősebb szélroham és nagyobb méretű jég is előfordulhat.

Közölték azt is, éjszaka kelet felé terjednek a zivatarok, majd szombat hajnaltól csökken a számuk vagy megszűnnek. A nap első felében csak elvétve - főként az északkeleti tájakon - lehet zivatar, majd várhatóan késő délutántól nyugat felől ismét egyre több helyen alakulhatnak ki kelet felé mozgó zivatarok, esetleg zivatarrendszerek. Elsősorban délnyugaton heves zivatarok is létrejöhetnek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel azt javasolja, hogy ahol a heves zivatarok miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá. Ha valakit autóvezetés közben ér el a vihar, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert, vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×