eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Detail of a gas meter, showing how much gas a property has used.
Nyitókép: Thomas Faull/Getty Images

Nagy összeget küld a rezsivédelmi alapból lakossági támogatásra a kormány - a nap hírei

A kormány mintegy 102 milliárd forintot csoportosít át a rezsivédelmi alapból a lakossági energiakiadások támogatására. Több mint 2 ezer pedagógus adta be felmondását a státusztörvény elfogadása óta. Globális élelmiszerválsághoz vezet Josep Borrell uniós főképviselő szerint az, hogy Oroszország felmondta az ukrán gabonaexportról szóló megállapodást.

A kormány mintegy 102 milliárd forintot csoportosít át a rezsivédelmi alapból a lakossági energiakiadások támogatására. Emellett több mint 32 milliárd forintot folyósítanak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak és egyházi fenntartásban működő felsőoktatási intézményeknek az energiaár-növekedésből eredő többletkiadások kompenzációjára.

Ellátásbiztonság van Magyarországon a villamosenergia- és a gázellátásban - erről az energiaügyi miniszter beszélt Tusnádfürdőn. Lantos Csaba a kőolajjal kapcsolatban lát gondot, miután az 2 vezetéken, köztük Ukrajnán keresztül jön, de 2024 végén az orosz-ukrán tranzitszerződés lejár, és nem tudni, mi lesz a jövője. A miniszter jelezte: azon dolgoznak, hogy a többi energiaforrás - napenergia, geotermikus energia, biomassza, biogáz - aránya egyaránt növekedjen.

Nem lehet népszavazást tartani az Alkotmánybíróság döntése értelmében arról, hogy az ott élők dönthessenek-e az akkumulátorgyárak létesítéséről – közölte az LMP, miután a testület elutasította erre vonatkozó panaszbeadványukat. Az Ab arra hivatkozott, hogy az LMP olyan kérdésben akart népszavazást tartani, amely a helyi önkormányzatok gazdasági autonómiájába tartozik.

A pénzügyminiszter arra számít, hogy a magyar gazdaság már az év második felében visszatérhet a növekedési pályára. Varga Mihály egy kalocsai gyártócsarnok átadó ünnepségén kiemelte: a magyar gazdaság főbb mutatói a külső kockázatok ellenére ismét javulnak, egyre ellenállóbb a háború és a szankciók hatásaival szemben.

Több mint 2 ezer pedagógus adta be felmondását a státusztörvény elfogadása óta a pedagógusok Szakszervezetének adatai szerint. Gosztonyi Gábor a Népszavának azt mondta: a szám várhatóan növekedni fog még, sokan ugyanis kivárnak szeptemberig, hogy kaphassanak valamennyi végkielégítést.

Mégsem lehet népszavazás két oktatási kérdésben: az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria jóváhagyó döntését. Az Ab szerint az állampolgárok kellő szakmai ismeretek nélkül nem tudnak dönteni arról, hogy csökkenjen-e a diákok óraszáma, és hogy a hátrányos helyzetű tanulók ne ugyanazt a tantervet tanulják, mint az elitiskolák diákjai.

A Rheinmetalltól vesz kamikaze drónokat Magyarország. A HVG a cég közleménye alapján azt írja, hogy a szállítások 2024-ben kezdődnek és a tervek szerint 2025-ben fejeződnek majd be. Pontos beszerzési összeget nem közöltek, de a közlemény szerint százmillió eurós nagyságrendről szól a megállapodás.

Nem lesz előrelépés a fegyverszállítások finanszírozásában magyar részről, amíg az OTP az ukrán feketelistán van – figyelmeztetett a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. Szijjártó Péter az EU-s külügyi tanács ülésének szünetében kiemelte: a blokk a következő négy évben 20 milliárd eurót fordítana az ukrajnai fegyverszállításokra, amiből Magyarországra nagyjából 200 millió euró esne.

Globális élelmiszerválsághoz fog vezetni, hogy Oroszország felmondta az ukrán gabonaexportról szóló megállapodást - figyelmeztetett a kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő. Josep Borrell felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország szándékos támadást intézett Odessza gabonatároló létesítményei ellen, ami tovább mélyíti az élelmiszerválságot. Közben az ukrán elnök azt mondta, hogy nagy mennyiségű gabona semmisült meg az Odessza városát érő folyamatos orosz légicsapásokban.

Az Európai Unió 6 hónappal meghosszabbította az Oroszországgal szembeni szankciókat. Az intézkedések a kereskedelemre, a pénzügyekre, a technológiára és a kettős felhasználású termékekre, az iparra, a közlekedésre és a luxuscikkekre vonatkozó korlátozásokat tartalmaznak.

Hszi Csin-ping kínai elnök fogadta Henry Kissinger volt amerikai külügyminisztert és nemzetbiztonsági tanácsadót Pekingben. Henry Kissinger az 1970-es években kulcsfontosságú diplomáciai szerepet játszott a Washington és Peking közötti kapcsolatok normalizálásában.

Nőgyógyászati termékeket kínáló holland céget vásárolt a Richter. A cég értékét mintegy 30 millió euróban határozták meg. A vállalat két termékét a világ több mint 40 országában értékesítik.

Alaptörvény-ellenesnek minősítette az új építési törvény több pontját az Alkotmánybíróság. A jogszabályról a köztársasági elnök kért előzetes normakontrollt, mert úgy ítélte meg, sértheti az Alaptörvényt, hogy a miniszter egy rendelettel felülírhatná a rá vonatkozó törvényt.

Társadalmi egyeztetést sürget az európai uniós helyreállítási alap hitelének felhasználására vonatkozó tervekről a főpolgármester. A főváros ehhez el is készítette a projektlistát. Karácsony Gergely kiemelte, az összegyűjtött projektek mind azt a célt szolgálnák, hogy Budapest az élen járjon a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Újabb 112 milliárddal támogat a kormány debreceni fejlesztéseket – közölte a város fideszes polgármestere. Papp László azt mondta, hogy beruházási programba több olyan projekt is visszakerült, amit tavaly ősszel központi költségvetési megfontolásokból függesztettek fel.

Ideiglenes "rendőrtábort" hoztak létre a Hungaroring mellett a hétvégi Formula-1-es Magyar Nagydíj idejére. A nagydíj miatt hétvégén forgalmi változásokra is számítani kell az M3-as autópályán Budapest és Mogyoród között.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×