eur:
389.76
usd:
365.07
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Biciklis halad a fővárosi Nagykörúton kialakított ideiglenes kerékpársávon 2020. május 23-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Magyar Kerékpárosklub: több és szigorúbb sebességmérésre lenne szükség

Tüntetést tartott hétfőn és biztonságosabb utakat követel a Magyar Kerékpárosklub a múlt heti kerékpáros gázolások után. Kürti Gábor, a szervezet elnöke elmondta, sokan félnek még Magyarországon a biciklizéstől, pedig a megfelelő forgalomcsillapító eszközökkel biztonságosabbá lehetne tenni a kerékpározást.

A kerékpáros-gázolások miatt hétfőn demonstrációt tartottak biciklisek. Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke szerint Magyarországon a közlekedők tíz százaléka biciklizik, ez a szám az Alföld mezővárosaiban 13 százalék is lehet, míg Budapesten csak 3-4 százalék, de úgy véli, többen is kerékpároznának, csak nem mernek, mert veszélyesnek tartják.

Kürti Gábor ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a biciklisek baleseti statisztikája nagyjából megfelel a forgalomban való részvételi arányuknak, az évi 500-600 halálos kimenetelű közúti balesetből ugyanis nagyjából 60 ember kerékpáros. Ez azt jelenti szerinte, hogy átlagos a kockázata a kerékpározásnak a többi közlekedési módhoz képest, de ettől függetlenül a kerékpározók és a gyalogosok a legvédtelenebb közlekedők. Ezért különösen fontos az ő védelmük – tette hozzá a kerékpárosklub vezetője, aki szerint a kerékpáros balesetek fele, kétharmada megelőzhető lenne, ha a politikai döntéshozók meghoznák azokat az intézkedéseket, amelyeket Nyugat-Európában már sok helyen megtettek.

Kürti Gábor szerint csökkennének a baleseti számok, ha a jelenleginél sokkal több és szigorúbb sebességmérés ellenőrizné az autósokat. A kerékpárosok érdekvédelmi szervezetének vezetője kijelentette, hogy Budapestnek kiemelt figyelmet kell kapnia ezekben az ellenőrzésekben, mert míg az első negyedéves adatokból az látszik, hogy országos szinten öt százalékkal csökkent a halálos balesetek száma, addig Budapesten viszont 12 százalékkal nőtt a halálos esetek száma.

A biciklis szervezet vezetője úgy véli, hogy a kerékpárosokat érő balesetek száma azzal is csökkenthető lenne, ha a közlekedésben részt vevő összes szereplőben a jelenleginél erősebben tudatosulna, hogy felelős a tetteiért. Ugyanakkor a leghatékonyabb módon azzal lehetne csökkenteni a kerékpáros balesetek számát, ha a forgalomcsillapítást a mostaninál sokkal szélesebb körben alkalmaznák. Így a lakóövezetekben, ahol járda van, ott a 60-70 kilométer/órás sebességhatárok helyett akár egységesen és általánosan 30 kilométer/óra kellene, hogy legyen a megengedett maximális sebesség – mondta el az InfoRádióban Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×