eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Lázár János építési és közlekedési miniszter sajtótájékoztatót tart az állami beruházások változásáról az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. július 11-én. Augusztus elsején lép életbe az állami építési beruházások teljes életciklusát szabályozó új törvény, amely az összes, legalább 50 százalékban magyar költségvetési, illetve uniós forrásból finanszírozott beruházásra vonatkozik a jövőben.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Fontos bejelentést tett Lázár János a KRESZ-ről és a jogosítványszerzésről is

Az építési és közlekedési miniszter szerint a magyar utakon a balesetek 60 százalékát a rossz járművezetői döntések okozzák.

„Gyilkosságnak tartom” – a VG szerint röviden így értékelte Lázár János az Árpád hídon történt gázolást, amiben egy vétlen kerékpáros az életét vesztette. Az építési és közlekedési miniszter – keddi budapesti sajtótájékoztatóján – kifejezte reményét, hogy a tragédia okozói elnyerik méltó büntetésüket. Szerinte arról lehet vitatkozni, hogy a hatályos jogszabályok túl enyhék-e, de a történteket ez már nem befolyásolja. Ha az érintették betartották volna az érvényes szabályokat, a baleset nem következett volna be – húzta alá.

Lázár János a konkrét esettől függetlenül bejelentette: az Építési és Közlekedési Minisztérium megkezdte a KRESZ felülvizsgálatát a Belügyminisztériummal közösen, és az átalakítást ősszel társadalmi egyeztetésre bocsátják. A tárcavezető szerint a közlekedési jogszabályok módosítására azért van szükség, mert egyszerűen nem adnak választ az elmúlt húsz évben megváltozott közlekedési rendre.

„A KRESZ nem követte le a változásokat.

Modern, innovatív KRESZ-re van szükség, nem pedig olyan megközelítésre, hogy a közlekedés melyik szereplőjét támogatjuk és melyiket nem” – húzta alá. Szavai alapján nem kizárt, hogy szigorítások jönnek. Azzal kapcsolatban, hogy az autópályák esetében időről időre felmerül, hogy milyen sebességkorlátozások legyenek érvényben, megjegyezte: nem feltétlen jó irány, ha megemelnék helyenként 150 kilométer per órára a maximálisan engedélyezett korlátot, de az abszolút tiltásban sem hisz.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a hivatalos statisztikák szerint a hazai közúti balesetek csupán 30 százalékban vezethetők vissza sebességtúllépésre, az esetek több mint kétharmada a járművezetők rossz döntésének következménye. Ezért

kilátásba helyezte, hogy a B kategóriás jogosítvány megszerzésének feltételrendszerét érdemben át kell gondolni.

„A jogosítványhoz kötött elméleti, gyakorlati tudás, valamint pszichológia alkalmasság is felülvizsgálatot érdemel. Nem csak jobb jogszabályokra van szükség, hanem jobban is kellene vezetni” – emelte ki Lázár János.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×