eur:
389.64
usd:
364.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: 4iG Csoport és Rotors & Cams Zrt.

Bemutatták az első, katonai célra fejlesztett magyar drónt – képek, videó

A haderőfejlesztés csak a magyar védelmi ipar kiépítésével lehet sikeres – hangsúlyozta a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos a magyar fejlesztésű, pilóta nélküli repülőgép első hivatalos bemutatóján hétfőn, a Bakony Harckiképző Központ nullponti gyakorló- és lőterén.

Porkoláb Imre kiemelte: a sugárhajtású ProTAR drónt kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, a védelmi célú, pilóta nélküli repülőrendszer a hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott. Az új technológia a nemzetközi piacon is megállja a helyét – tette hozzá.

Mint mondta,

az új fejlesztés mérföldkő a honvédség megújulása terén, olcsóbb és komolyabb teljesítményű, mint elődei.

Felidézte: a rendszerváltoztatás egyik legnagyobb vesztese a hadiipar volt, ezért 2010-ben újra kellett indítani az ágazat fejlesztését.

4iG Csoport és Rotors & Cams Zrt.
4iG Csoport és Rotors & Cams Zrt.

A hadiipari fejlesztések számos, mindennapi használatra alkalmas eszköz és technológia fejlődéséhez járulnak hozzá, így a mindennapjainkra is hatással vannak – mondta, példaként említve az internet használatát.

A jelenlegi nemzetközi helyzetben kiemelten fontos a légtérvédelem, ezen belül pedig felértékelődik a drónok használata.

Molnár Zsolt, a fejlesztést végrehajtó Rotors & Cams Zrt. (a 4iG Csoport tagja) vezérigazgatója elmondta, hogy

  • az akár 500 km/órával repülni képes,
  • 65 kilogrammos drónnal valós körülmények között szimulálhatóak a támadó repülőgépek.
  • Repülési magassága a 6000 métert,
  • üzemideje a 60 percet,
  • kommunikációs hatótávolsága a 75 kilométert is eléri.
  • A világpiacon egyedülálló módon kötelékrepülésre is képes.

A jármű szárazföldi és tengeri használatra is alkalmas, föld-levegő és levegő-levegő fegyverrendszerek esetén is alkalmazható, és rossz időjárási körülmények között is használható.

A veol.hu videójának tanúsága szerint a hétfői bemutatón a drón 100 méter magasra repült, majd meghatározott repülési útvonalat járt be robotpilóta üzemmódban. Ezután kézi irányítással hajtott végre több manővert, majd lelassították, és végül ejtőernyő segítségével szállt le.

A cég közleménye szerint az eszköz rövid idő alatt a levegőbe emelhető egy szintén magyar fejlesztésű elektromos működtetésű kilövőállásból. A katapult 100 km/órás kilövési sebességgel repíti ki a ProTAR-t. Az indítás ismétlési idő nem haladja meg a 2 percet, ami szintén egyedülálló a világpiacon.

A légijármű és a katapult mellett a berendezés harmadik része a földi irányítóállomás.

4iG Csoport és Rotors & Cams Zrt.
4iG Csoport és Rotors & Cams Zrt.

Blénessy László, a 4iG vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy társaságuk az informatika, a távközlés és a védelmi technológia területén hajt végre fejlesztéseket, szavai szerint az új drón mindhárom területet magába foglaló technológiai fejlesztés eredménye.

Molnár Zsolt, Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója a cég közleményében rámutatott: a ProTAR rendszert a jövőben szolgáltatásként is értékesíteni kívánjuk, hiszen az üzemeltetéséhez speciális szaktudásra is szükség van. A célanyag-eszközök fejlesztésben és gyártásában bevett nemzetközi gyakorlat, hogy szerződött civil cégek biztosítják a megfelelő színvonalú szimulációt a légvédelmi egységeknek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök ezekben a percekben tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×