eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 8. péntek Mária

Kaiser Ferenc: öngyilkos drónná fejleszthető az új magyar fegyver

Az új magyar drón hadrendbe állításáról még nincs döntés – emelte ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Amint arról az Infostart is beszámolt, magyar fejlesztésű, pilóta nélküli repülőgépet mutattak be hétfőn. A sugárhajtású ProTAR drónt kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, a védelmi célú, pilóta nélküli repülőrendszer a hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott. A drón célanyagként támogatja a légvédelmi rakétarendszerek éles és gyakorló lövészeteinek végrehajtását: az eszközt használó légvédelmi egységnek egy szimulált készültség során ezt kell a rakétákkal eltalálni. A ProTAR drón ugyanúgy viselkedik, mint egy vadászrepülő-raj, hiszen kötelékben is képes repülni, akár 500 km/órás sebességgel, 6000 méteres magasságban, egy órán át.

Az új drón hadrendbe állításáról még nincs döntés, Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ehhez először politikai döntés szükséges, és utána rendszeresítheti a magyar haderő, de hozzátette, általában ez nem egy rövid folyamat.

A szakértő kiemelte, hogy ez egy úgynevezett célrepülő, nem harci feladatot teljesít, nem hordoz robbanófejet, hanem arra lett kifejlesztve hogy különféle repülő célokat imitáljon a légvédelmi lokátorok és a légvédelmi rakétás egységek számára.

"Ugyanakkor benne van az a potenciál, hogy úgynevezett cirkáló lőszerré, közismertebb nevén öngyilkos drónná lehet fejleszteni. Azt majd a jövő megrendelései mondják meg, hogy ilyen irányba lehet-e vagy kell-e fejleszteni ezt a pilóta nélküli repülőeszközt" – mondta az InfoRádióban az NKE docense.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×