eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

A kisebb szálláshelyeken csapódott le a turizmus bővülése

Májusban nem a magyarok jelentették a turizmus motorját, számuk csökkent, miközben jóval több külföldi érkezett, mint tavaly ugyanekkor.

2023 májusában a turisztikai szálláshelyeken1 (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,3 millió vendég 3,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 7,1, a vendégéjszakáké 3,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál a külföldi vendégforgalom bővülésének köszönhetően. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,1%-kal visszaesett. 2023. január–májusban a belföldi vendégek 7,3 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal honlapjára felkerült adatsorból.

2023 májusában, 2022 azonos hónapjához képest

A vendégek száma összességében 7,1 százalékkal, a vendégéjszakáké 3,8 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken.

  • A vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 1,7 százalékkal bővült.
  • A magán- és egyéb szálláshelyeken 9,6 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint 2022 májusában.

A belföldi vendégek száma 3,1, a vendégéjszakáké 4,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 721 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,6 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 523 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 68 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 5,4 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Interaktív grafikon és további információk a KSH oldalán.
Interaktív grafikon és további információk a KSH oldalán.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 2,1 százalékkal nőtt 2022 májusához viszonyítva.

A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Balatonon és a Budapest–Közép-Duna-vidéken a belföldivendég-éjszakák 22, illetve 19 százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 13 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 573 ezer vendég közel 1,6 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 431 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 78 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 11 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák számában 19 százalékos bővülés történt 2022 májusához viszonyítva.

A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 64 százalékát regisztrálták.

Összesen 22 533 turisztikai szálláshely, ezen belül 2614 kereskedelmi, illetve 19 919 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.

  • A kereskedelmi szálláshelyek közül 954 szálloda és 1079 panzió volt nyitva május egy részében vagy egészében.
  • A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel közel 49 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 31 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken folyó áron 38 százalékkal többet, 3,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

2023. január–májusban az előző év azonos időszakához képest

A turisztikai szálláshelyeken 2 százalékkal több, összesen 12 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A belföldi vendégek 7,3 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (5,9, illetve 6,1 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×