eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Vasyl Dolmatov/Getty Images

Megszűnik a csok a városokban, falun viszont emelkedik a támogatás

Új otthonteremtési formák kialakításán dolgozik a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

A kormány áttekintette a családtámogatási rendszert, mert a körülmények alapvetően megváltoztak. A háború, a szankciós válaszok, a magas infláció átértékelte a jelenlegi támogatások hasznosságát, a babaváró hitel és a csok esetén is változtatásról döntött a kabinet – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter indoklása szerint az infláció és az áremelkedés az ingatlanok esetében különösen jelentős volt, elsősorban a nagyvárosokban és Budapesten, és ma már csak a kisebb településeken jelent komoly segítséget a csok, máshol banki hitelek igénybe vételére is szükség volt az önerő mellett, de a magas kamatok miatt a banki hitelezés gyakorlatilag leállt, és ezért a csok-igénylések száma is nagy mértékben csökkent.

"A csok falusi szabályait megtartjuk, sőt a keretösszeget megemeljük, de az ötezer fő feletti településeken 2024. január elsejétől nem lehet igénybe venni" – mondta a miniszter. A Csák János vezette

Kulturális és Innovációs Minisztérium új otthonteremtési formát dolgoz ki, amelyről az év végéig döntenek.

A falusi csok keretösszegei így emelkednek új családi ház építése vagy vásárlása esetén:

  • 1 gyermek esetén a jelenlegi 600 ezer forint helyett egymillió forint
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint helyett 4 millió forint
  • 3 gyermek esetén 10 millió forint helyett 15 millió forint

A falusi csok keretösszegei így emelkednek meglévő lakás korszerűsítése esetén:

  • 1 gyermek esetén 300 ezer forint helyett 500 ezer forint
  • 2 gyermek esetén 1,3 millió forint helyett 2 millió forint
  • 3 gyermek esetén 5 millió forint helyett 7,5 millió forint

Gulyás Gergely azt is megerősítette, hogy az 5 százalékos kedvezményes áfa megmarad 5 millió forint erejéig.

A családi otthonteremtési kedvezményt még 2016-ban vezette be a kormány, új lakás vásárlásához vagy építéséhez, valamint használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez igényelhető, vissza nem térítendő támogatás formájában. A szabályok többször módosultak, de az igénybe vehető keretösszeg nem változott: egy gyermek esetében 600 ezer, két gyermek esetében 2,6 millió, három gyermek esetében pedig 10 millió forintos támogatás járt. Ez megelőlegezett formában is megkapható volt, azaz a fiatal házaspárok, ha a kérelem befogadásakor legalább az egyik fél 40 év alatti, az általuk vállalt gyermek(ek) után is kérelmezhették a támogatást.

A csokot 2021-től számos új elemmel egészítették ki, ekkor csökkent az új építésű lakások áfája 27 százalékról 5-re, és ezt is visszaigényelhető lett, ha csok-támogatást is igényelt a család. Ráadásul lakásvásárlás esetén a 4 százalékos vagyonátruházási illetéket sem kell megfizetni, ha csok-támogatással vásárol a család.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×