eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Recepció a Castellum Hotel négycsillagos wellness szállodában, Hollókőn a megnyitóünnepség napján, 2016. október 7-én. A 68 szobás, 120 fős étteremmel rendelkező komplexum akadálymentesített, és a megújuló energiaforrások tudatos használata jellemzi, hiszen az áramot napelemek szolgáltatják, és az épület nyolc százalékát valamilyen megújuló energiával működtetik.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Flesch Tamás: nagy veszteséget jelenthet az új szabályozás a szállodáknak, éttermeknek

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az InfoRádiónak azt mondta: az új SZÉP-kártyás szabályozás a nyári főszezon idején mindenképp veszteséget jelentene az ágazatnak, ezért változtatást kérnek.

A Kormányinfón hétfő délelőtt bejelentették, este megjelent a Magyar Közlönyben az a szabályozás, amely szerint a Széchenyi Pihenő Kártyákra kapott összegek (melyek felső határát 200 ezer forinttal megnövelték) hideg élelmiszerre is elkölthetők. A szállodások és éttermesek egyesülete örül az esetleges nagyobb elkölthető összegeknek, de attól tart, hogy így nem náluk fognak megjelenni ezek a pénzek.

"Bár a tényleges hatást előre nem tudjuk kiszámolni, az biztos, hogy a belföldi szállásforgalomban akár 25 százalékos veszteséget is okozhat a SZÉP-kártyás fizetés kiterjesztése" - nyilatkozta Flesch Tamás.

Mint mondta, kicsit megváltoztak az utazási szokások és egyre inkább az utolsó pillanatban foglalnak a vendégek, ezért sem jött jól számukra ez a mostani rendelkezés. De nagyobb gondjuk van az időzítéssel: sokkal jobb lett volna, ha a kormány egy kicsit vár és

csak szeptember elsejétől vezeti be, hiszen július-augusztusban van a legnagyobb forgalma a szállodáknak és a vendéglátóhelyeknek.

A turisztikai szakember arról is beszélt, hogy megpróbálnak tárgyalni a kormánnyal. Elsősorban a gazdaságfejlesztési miniszterrel szeretnének megállpodni. Flesch Tamás szerint Nagy Mártonnal már eddig is jól tudtak együttműködni, mindent megkaptak, amit megkaphattak. Példaként említette, hogy az ő közbenjárásával sikerült lefaragni a magas áramárakból is. Jó néhány szállodás és vendéglátós akár három évre is beleragadt ugyanis a magasan rögzített energiaáras szerződésekbe, pedig azok megkötése óta a töredékére esett vissza az áram és a gáz ára. Ők azonban még mindig a normál ár akár a 8-10 szeresét fizetik - hangsúlyozta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Flesch Tamás szerint a SZÉP-kártyás költésekre vonatkozó változtatás többnyire a vidéki vendéglátósokat és szállásadókat érinti, mivel a nyári szezonban Budapesten a turisták kilencven százaléka külföldi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×