eur:
389.6
usd:
364.5
bux:
68197.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. június 19-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Árplafont vezet be az áramra a kormány - a nap hírei

Magyarország és Szlovákia is nemzeti hatáskörben tartaná a nemzeti energiamixet. Ukrajna nem kap meghívást a NATO-ba a vilniusi csúcstalálkozón

Az új gazdaságvédelmi akcióterv részeként árplafont vezet be az áramra a kormány július 1-jétől 3 szektorban az eddigi fixáras szerződések helyett – jelentette be- a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta: a lépés a feldolgozóiparra, a szálláshely-szolgáltatásra és a raktározásra lesz érvényes, a legmagasabb áram-árat július 1-jétől nettó 200 euróban állapítják meg. Azt is hangsúlyozta: emellett a gyógyszerforgalmazók esetében megfelezik, 20 százalékra mérséklik az extraprofitadót, ha a cégek kutatás-fejlesztésre vagy bővítésre költenek. Emellett a SZÉP-kártyák felhasználását augusztustól december végéig kiterjesztik a hidegélelemre.

5-6 ezer tanár mondhat fel a státusztörvény miatt a Pedagógusok Szakszervezetének megválasztott elnöke szerint. Totyik Tamás az InfoRádiónak elmondta: a Belügyminisztérium összehívta a pedagógusok sztrájkbizottságának ülését. A tanácskozás után azt mondta, hogy érdemi elmozdulást nem tapasztaltak, a kormány álláspontja megmerevedett.

Már több mint 2 milliárd forint bírságot szabtak ki a június elején indult kötelező akciózás óta tartó ellenőrzéseken – mondta a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra a kormányinfón arra hívta fel a figyelmet: július elején elindul az online árfigyelő rendszer is.

Mégis összeül a minimálbér ügyében a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma - tudta meg a Pénzcentrum. Korábban amikor a minimálbér emelésének szükségessége felmerült, Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta: a kormánynak nincs előirányzata évközi minimálbér-emelésre, de ha a munkáltatók és a dolgozók megállapodnak, akkor nem állnak az útjába.

Magyarország és Szlovákia kitart amellett, hogy a nemzeti energiamix meghatározása nemzeti hatáskörben kell, hogy maradjon és nem fogja engedni a nukleáris ipar szankcionálását – közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter, miután szlovák kollégájával tárgyalt. Szijjártó Péter szerint ismételten fellángolt Brüsszelben a vita a nukleáris ipar szankcionálásáról, ezért ma megerősítették a két ország szövetségét.

Az Oroszországból az Európai Unióba irányuló teljes kőolaj- és kőolajtermékimport 1,4 millió tonnára csökkent márciusában. Az Eurostat adatai szerint ez 90 százalékos visszaesés a 2019-től 2022-ig tartó három év átlagos havi 15,2 millió tonnájához képest.

Ukrajna nem kap meghívást a NATO-ba a vilniusi csúcstalálkozón - jelentette ki a szervezet főtitkára Berlinben. Jens Stoltenberg Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után kiemelte: az észak-atlanti szövetség egyelőre arra összpontosít, hogy az orosz támadással szemben védekező Ukrajnának legyen lehetősége fennmaradni Európában független, demokratikus államként.

Az ukrán elnök szerint jól halad az ellentámadás Zaporizzsja megyében. Ezt azután közölte Volodimir Zelenszkij, hogy vasárnap elfoglalták Pjati-hatki falut. Az ukrán védelmiminiszter-helyettes azt mondta, hogy már 8 települést szabadítottak fel az ukrán csapatok a két hete tartó ellentámadás során.

Stratégiát terjeszt elő a héten az Európai Bizottság a Kína és Oroszország által gyakorolt kereskedelmi kényszerrel szemben – írja a Portfolio.hu. A félvezetők esetében AZ EU fontolgatja a kifelé irányuló befektetések korlátozását. Az érzékeny információk védelme érdekében korlátoznák a kritikus infrastruktúra, köztük a kikötőkbe történő külföldi befektetéseket is.

Az EU és Kína közötti gazdasági szálakat is megpróbálják elvágni, ami az unió számára kiütéssel érne fel - figyelmeztetett a külgazdasági és külügyminiszter az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének strasbourgi ülésén. Szijjártó Péter szerint Európa két nagy hibát követett el: egyre mélyebbre ásta magát a szankciós politikában, mélypontra esett a versenyképessége, és nem utasította vissza a versenyt a világ vezető katonai szuperhatalmának számító Egyesült Államokkal abban, hogy ki tud jelentősebb hadi támogatást nyújtani Ukrajnának.

Német-kínai kormánykonzultációt tartanak Berlinben. Li Csiang kínai miniszterelnök első hivatalos külföldi útján találkozott Frank-Walter Steinmeier német államfővel. Olaf Scholz kancellár munkavacsorán fogadta a kínai miniszterelnököt.

Németország gazdaságtörténetének legnagyobb szabású külföldi befektetését indítja el az amerikai Intel chipgyártó. A német szövetségi kormány és az Intel megállapodása alapján az amerikai cég több mint 30 milliárd euróból félvezetőgyártó üzemet épít Magdeburgban, Szász-Anhalt tartomány fővárosában.

136 ezren adták le szavazatukat online a Budapesti Lakógyűlésen - írta a főpolgármester Facebook-oldalán. Karácsony Gergely közölte: a város jövőjéről szóló döntéseket a budapestiek akaratának megfelelően hozzák meg.

Idén is levelet küld az érettségiző és államvizsgázó diákoknak Orbán Viktor miniszterelnök. Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő az Origónak azt mondta, hogy ez már negyedik alkalommal történik meg.

Csaknem 40 ezer diák utazhat külföldre a 2022-2023-as tanévben a Határtalanul Programban. Az utazások idén márciusban kezdődtek, az első kirándulás úti célja Erdély volt. A magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×