eur:
391.03
usd:
366.25
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Diákok a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga kezdete előtt a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában Pécsen 2023. május 8-án. Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1160 helyszínen 72 569, emelt szinten 51 helyszínen 1771 vizsgázó tesz érettségit.
Nyitókép: MTI/Ruprech Judit

Orbán Viktor levelet írt

Folytatódik a 2020-ban indult hagyomány.

Orbán Viktor idén is levélben keresi meg az érettségizőket és a diplomázókat – ismertette Nyitrai Zsolt az Origónak. A miniszterelnöki főtanácsadó emlékeztetett, a kormányfő 2020-ban, a Covid időszakában megköszönte a fiataloknak, a diákoknak, hogy helyt tudtak állni az érettségin és az államvizsgákon a megváltozott és egyben speciális körülmények között.

„Mostanra hagyománnyá vált ez a levélküldés, mivel Orbán Viktor ezzel a figyelem gesztusát adja meg a tanulóknak és a nagybetűs életbe kilépőknek”

– tette hozzá. A pársoros levelet az érettségizők a bizonyítványuk mellé, míg a diplomázók az okiratuk mellé kapják majd meg.

Nyitra Zsolt nyilatkozatában a többi között arra is kitért, hogy Magyarország kormánya több programmal támogatja a tanulókat. Példaként említette a különféle ösztöndíjprogramokat a felsőoktatásban, a középiskolásoknak szóló ingyenes nyelvvizsga lehetőségét, illetve a KRESZ-vizsga részleges támogatását bizonyos életkor alatt. A diákhitel összege is nőtt a mögöttünk hagyott években, és kamatstop védi a fiatalokat az elszálló törlesztési összegektől – jegyezte meg a miniszterelnöki főtanácsadó.

A miniszterelnöki főtanácsadó beszámolt arról is, hogy június 15-én indult a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra. A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat-szerzését. A kormány a program tíz éve alatt eddig több mint 267 ezer tanuló, hallgató foglalkoztatását támogatta, mintegy 27 milliárd forinttal – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt, szót ejtve a kormány családtámogatási intézkedéseiről, amiket a jövőben is fent kívánnak tartani.

Végül arról is beszélt, hogy

az elmúlt időszak oktatással kapcsolatos tüntetései fontosak voltak, mert Magyarországon demokrácia van, és mindenki elmondhatja a véleményét akár ilyen formában is.

A Belügyminisztérium egyébként folyamatosan egyeztetett az érdekképviseletekkel, szószólókkal, tanárokkal – tette hozzá. "Sajnos a tüntetéseken baloldali politikusok tűnnek fel a háttérben, és nagyon sokszor megjelenik az erőszak is ezeken a tüntetéseken.” – mondta a miniszterelnöki főtanácsadó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×